Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представнице Министарства науке учествовале на састанку Управљачке платформе за истраживање и иновације у Бриселу

Објављено: 25.06.2018. 20:28 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Представнице Министарства науке, Бранка Жижић, в.д. генерална директорица у Директорату за иновације и технолошки трансфер и Маријета Барјактаровић Ланзарди, начелница Дирекције за иновације и инфраструктуру, учествовале су на састанку Управљачке платформе за истраживања и иновације, који је одржан данас у организацији Европске комисије у Бриселу.

Састанком је предсједавао др. Костас Глинос, начелник Одјељења за међународну сарадњу у истраживању и иновацијама у Европској комисији, који се у уводном излагању осврнуо на унапријеђену агенду истраживања и иновација, у смислу јачања иновативних капацитета, као и на приједлог новог ЕУ Оквирног програма за истраживање и иновације - Хоризонт Европа.

Г-дин Костадин Костадинов, савјетник министра образовања и науке Републике Бугарске, обратио се присутнима у контексту предсједавања ове земље Савјетом Европске уније до 1. јула, истакнувши да је регион Западног Балкана био приоритет предсједавања Бугарске. Према његовим ријечима, фокус је био на научној изврсности, трансферу знања и технологија у циљу унапријеђења ефикасности истраживања, као и на политици отворене науке. Уз то, посебно је нагласио подршку Бугарске регионалном пројекту успостављања Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ).

Република Аустрија је сљедећа земља која ће предсједавати Савјетом ЕУ, па је у том смислу г-ђа Мартина Хартл, савјетница за науку у Сталном представниству Аустрије при ЕУ, указала да је и њихов фокус управо на Западном Балкану. Мото предсједавања биће "Европа која штити", док ће се приоритети односити, између осталог на: преговоре за нови ЕУ Оквирни програм, политику Отворене науке, дигитализацију, те праћење закључака у оквиру Европског истраживачког простора.

Представници Генералног директората за односе са сусједским земљама указали су на нову Стратегију проширења за Западни Балкан и на који начин су истраживања и иновације укључена у овај нови приступ, док је г-ђа Вања Ивошевић из Савјета за регионалну сарадњу представила активности у оквиру Регионалног економског простора и указала на компоненту истраживања и иновација, а која је укључена у области Мобилност и Паметни раст.

Г-дин Никола Радовановић из Удруженог истраживачког центра је указао на који начин овај генерални директорат Европске комисије пружа подршку земљама Западног Балкана у процесу припреме Стратегије паметне специјализације. Такође, током састанка представљени су и различити састанци и иницијативе од стране представника Европске комисије, али и ОЕЦД, ЦЕИ и пројекта ПЕРФОРМ.

У другом дијелу састанка, представници земаља Западног Балкана представили су извјештаје о напретку у области истраживања и иновација, а који се односе на период од октобра 2017. до данас.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?