Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан „Дигитал ассемблy 2018“ у Софији

Објављено: 26.06.2018. 19:20 Аутор: МЈУ

Државни секретар Министарства јавне управе  учествовао је на скупу „Дигитал Ассемблy 2018“ у Софији,  25. и 26. јуна, на којој је представљена Дигитална агенда за Западни Балкан.

Дигитал Ассемблy је главно годишње окупљање у области дигитализације, којем присуствује преко 1000 представника водећих компанија и високих представника влада држава Европске уније, креатора политика у овој области и ове године, окупљање се одржава у Бугарској, у вријеме предсједавања Бугарске ЕУ.

Комесарка за Дигиталну економију и друштво за ЕУ, Марyа Габриел, је на главној сесији представила Дигиталну агенду за Западни Балкан, чији је главни циљ да подржи економије Западног Балкана и њихове активности на дигиталној трансформацији и обезбиједи њихову спремност за прикључење Европској унији.

Државни секретар Дејан Абазовић је истакао активности Црне Горе на усклађивању легислативе за развој информационог друштва са законодавством ЕУ, са посебним нагласком на Закон о електронској идентификацији и електронском потпису, који је усвојен, као и активностима на креирању нове политике за област електронске управе и дигиталне трансформације, као генератора реформе јавне управе.

Он је нагласио значај приступања Црне Горе програму ИСА2 и потписивања меморандума, као прве државе од шест земаља Западног Балкана која је то урадила и презентовао активности на пољу развоја броадбанда, с посебним нагласком на развој електронских комуникационих мрежа и аквизицију спектра, гдје је у посљедње двије године уложено близу 200 милиона еура, као и да је ГСМ сигналом покривено 99% становништва и да три од четири домаћинства у Црној Гори данас активно користе фиксни броадбанд.
Абазовић је казао да су у току активности на  јединственом идентификационом документу, којим би се свим грађанима обезбиједио како правни и дигитални идентитет тако и електронски потпис. Такав документ би истовремено био лична карта и здравствена књижица, а омогућио би онлине приступ свим електронским услугама, које захтјевају идентификацију.

На сесији су говорили и министар за комуникације и транспорт Босне и Херцеговине, Исмир Јуско министар за информационо друштво и администрацију Македоније, Дамјан Манцхевски, министар иновација и предузетништво Косова Бесим Бегај, замјеник министра за инфраструктуру и енергију Албаније, Дорина Цинари, државни секретар у Министаррству трговине, туризма и телекомуникација Србије, Татјана Матић.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?