Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Оперативног штаба за заштиту и спашавање

Објављено: 27.06.2018. 18:28 Аутор: МУП
У циљу припреме за предстојећу пожарну сезону, данас је у просторијама Директората за ванредне ситуације одржан састанак Оперативног штаба за заштиту и спашавање којим је предсједавао руководилац штаба Мирсад Мулић. На састанку су анализиране активности које су предузете до сада и закључено је да су сви субјекти система заштите и спашавања показали одговоран однос према овом питању и предузели неопходне мјере и радње како би спремно дочекали ову сезону.

Констатовано је да је у погледу људских и материјалних капацитета направљен помак у односу на претходну сезону, како на државном, тако и на општинском нивоу. Људски ресурси су увећани за два нова добровољна ватрогасна друштва (Бијела и Луштица) са око 70 припадника, а један број јединица локалне самоуправе изразио је спремност да у љетњем периоду повећа број ватрогасаца кроз сезонско ангажовање. Број ватрогасаца-спасилаца у службама заштите и спашавање је око 600. На располагању ће бити око 190 ватрогасно-спасилачких возила, као и један авион више у односу на претходну сезону (укупно три авиона типа АИР ТРАЦТОР), као и новонабављени хеликоптер Војске Црне Горе.

Сходно информацијама добијеним од Завода за хидрометеорологију и сеизмологију да ће већ током наредних дана температуре ваздуха у централној и јужној регији прећи 30 степени, чиме се повећава ризик од настајања пожара на отвореном простору, Оперативни штаб апелује на све субјекте система да наставе са спровођењем превентивних мјера заштите од пожара у складу са својим надлежностима.

Оперативни штаб посебно апелује на грађане да буду одговорни и дају свој допринос у смислу спровођења превентивних мјера, на начин што ће уредити своја дворишта, покосити своја имања и придржавати се правила везаних за забрану ложења ватре на отвореном простору током пожарне сезоне. Такође, подсјећамо грађане да за све хитне ситуације могу позвати број 112, као и број општинских служби заштите и спашавања 123.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?