Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Шест црногорских полицијских службеника у наредна два мјесеца бораве радно на хрватском приморју

Објављено: 27.06.2018. 20:31 Аутор: УП
ВД директор Управе полиције МУП-а Веско Дамјановић и помоћник директора Управе полције за Сектор полиције опште надлежности Никола Јањушевић данас су се састали са службеницима Управе полиције који ће наредних два мјесеца бити радно ангажовани у Републици Хрватској. Ови полицијски службеници се упућују у Хрватску у склопу пројекта размјене полицијских службеника на приморју током љетње туристичке сезоне који спроводе Управа полиције МУП-а Црне Горе и Равнатељство полиције Републике Хрватске.

Полицијским службеницима, који ће бити радно ангажовани у Републици Хрватској, су вд директор Дамјановић и помоћник директора и руководилац Штаба Оперативне акције ,,Љето 2018” Никола Јањушевић казали да очекују да ће наставак оваквог облика сарадње, која траје већ седму годину, оснажити размјену полицијских искустава, јачати безбједносну заштиту и превентивно утицати на криминалне активности међународног карактера за вријеме љетње туристичке сезоне у Црној Гори и Хрватској.

Шест службеника Управе полиције – три из униформисаног и три из састава криминалистичке полиције ће дакле, од 01. јула до 01. септембра 2018. године, у смјенама од по 20 дана, бити ангажовано у Полицијској управи Дубровачко – Неретванској, док ће такође у истом периоду на нашем приморју радно боравити полицајци из Републике Хрватске.

Пројекат размјене полицијских службеника је, подсјећамо, почео са реализацијом 2012. године и обухватао је колеге из Хрватске, Србије и Албаније, док је 2013. године проширена сарадња са полицијама Македоније и Италије. Једино са полицијом Хрватске размјена функционише на бази реципроцитета, док из остале четири земље полицијски службеници радно бораве на нашем приморју. И овог љета ће дакле на нашем приморју бити радно ангажовани полицијски службеници из наведених пет земаља док ће наши полицијски службеници, као што је наведено, радно боравити само у Хрватској. Радно ангажовање полицијских службеника из ових пет земаља на нашем приморју врши се сходно протоколима о сарадњи између полиција током љетње туристичке сезоне, које црногорска полиција сваке сезоне потписује са полицијама тих земаља.

Досадашња пракса и искуства која се тичу сарадње полиција и размјене полицијских службеника ових држава у току туристичке сезоне дали су јако добре резултате како у превенцији, откривању и расвјетљавању кривичних дјела тако и у развоју и јачању иначе квалитетних односа партнерских полицијских служби.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?