Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Од 1. јула забрањено стављање на тржиште сијалица са жарном нити од 100W и веће

Објављено: 29.06.2018. 18:09 Аутор: Министарство економије
Стављање на тржиште класичних сијалица са жарном нити снаге 100 W и веће неће бити дозвољено након 1. јула, с обзиром на чињеницу да од овог датума почиње примјена Правилника о захтјевима за еко дизајн неусмјерених сијалица за домаћинства.

Правилником се забрањује стављање на тржиште класичних сијалица са жарном нити од 100 W и веће, али не и продаја оних које су се до датума примјене Правилника већ нашле на тржишту. На овај начин, дистрибутерима је омогућено да продају залихе сијалица које су увезли до 1. јула, а забрањује се увоз, односно стављање на тржиште ове врсте сијалицање након поменутог датума.

Технички захтјеви еко дизајна за класичне сијалице са жарном нити примјењиваће се по фазама. То значи да ће, након забране стављања на тржиште класичних сијалица са жарном нити од 100 W и веће од 1. јула, исто важити за сијалице снаге од 75 W и веће од 1. јануара 2019. године, за сијалице снаге од 60 W и веће од 1. јула 2019. године, а од 1. јануара 2020. године неће бити дозвољено стављање на тржиште свих класичних сијалица са жарном нити, осим оних базираних на некој новој, енергетски ефикаснијој технологији.

Поменути Правилник један је од 16 прописа којим се уређује увођење захтјева за еко дизајн одређених група производа који утичу на потрошњу енергије, а који прописују постепену елиминацију одређених технологија са тржишта, сходно пракси ЕУ која спроводи овај процес од 2012. године.

Остали правилници које је донијело Министарство економије односе се на расхладне и уређаје за климатизацију, машине за прање и сушење веша и прање посуђа, телевизоре, електрична напајања, сет-топ боксове, електричне моторе, вентилаторе, пумпе за воду и циркулационе пумпе.

Министарство економије је у протеклих пола године имало интензивну комуникацију са увозницима и дистрибутерима, али и инспекцијским органима, па је кроз низ састанака и радионица радило на њиховом информисању и припреми за обавезе које проистичу из овог и осталих правилника.

Успостављање правног оквира којима се уређује увођење захтјева за еко дизајн и означавање енергетске ефикасности (енергетска класа уређаја) производа подржано је од стране Њемачког друштва за међународну сарадњу (ГИЗ) и Европске банке за реконструкцију и развој (ЕБРД).

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?