Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Споразум о сарадњи Министарства културе, Централне банке и Народног музеја

Објављено: 30.06.2018. 00:32 Аутор: мку
Министар културе Александар Богдановић, гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић и директорица Народног музеја црне Горе Анастазија Мирановић потписали су данас на Цетињу Споразум о сарадњи, којим се успоставља дугорочна професионална сарадња, обогаћује цјеловитост понуде Народног музеја и доприноси туристичкој промоцији Музеја новца.

Како је предвиђено потписаним Споразумом, Музеј новца Централне банке од сада ће бити саставни дио туристичке понуде Народног музеја Црне Горе. Такође, предвиђена је заједничка организација различитих активности културног и едукативног карактера, у циљу јачања улоге институција на подизању друштвене свијести о значају културног насљеђа и умјетничког стваралаштва.

Споразумом је дефинисана ближа сарадња између Министарства културе и Централне банке Црне Горе, уз могућност уступања зграде Музеја новца на коришћење Министарству, за организацију разноврсних садржаја из оласти културе.

Како је истакао министар Богдановић, оснивањем музеја Музеја новца, као саставног дијела Централне банке Црне Горе, обогађена је култура понуда Пријестонице Цетиње. "Ипак, овај, за културу и историју Црне Горе, изузетно значајан Музеј није у адекватној мјери валоризован. Због тога смо, документом који данас потписујемо, одлучили да снажније дјелујемо на туристичкој промоцији ове важне музејске институције, која се симболично налази у згради Прве црногорске банке."

Гувернер Жугић је изразио задовољство досадашњом сарадњом Централне банке са Министарством и институцијама културе и навео да су створени услови за њено даље јачање и унапређење. Поставка Музеја новца, али и репрезентативан објекат у којем се налази, обавезују нас да у сарадњи са партнерима допринесемо јачању Музеја који прказује историју Црне Горе из другачијег, економског угла.

Директорица Мирановић је навела да ће имплементацијом потисаног документа бити обогаћена понуда Народног музеја Црне Горе и прича о културној баштини и историји Црне Горе учинити потпунијом и свеобухватнијом.


mku

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?