Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

УНЕСЦО Комитет усвојио одлуке које се односе на Природно и културно-историјско подручје Котора и Стећке-средњовјековна гробља

Објављено: 01.07.2018. 03:24 Аутор: Марија Иванишевић
На састанку УНЕСЦО Комитета за свјетску баштину који се одржава у Бахреину усвојене су одлуке које се односе на Природно и културно-историјско подручје Котора и Стећке-средњовјековна гробља.

Црна Гора има 4 уписана добра на УНЕСЦО листи свјетске баштине: Природно и културно-историјско Подручје Котора, Национални парк Дурмитор, Стећке – средњовјековна гробља (3 локалитета у оквиру мултинационалне номинације: Грчко гробље и Баре Жугића на Жабљаку, као и Грчко гробље у Плужинама) и Венецијанска утврђења од XВИ до XВИИ вијека (Которска тврђава у оквиру мултинационалне номинације).

Претходне одлуке Комитета посебно су биле важне за Природно и културно-историјско подручје Котора, а посебно Одлука из Истанбула из 2016. године, када је држави постављен низ захтјева које је требало испунити до краја наредног извјештајног периода (01. децембар 2017. године). Овогодишња Одлука даје општу оцјену да су покренути битни процеси и да је направљен помак, али да постоји низ пријетњи које битно утичу на изузетну, универзалну вриједност, због чега се захтијева додатна посвећеност у примјени Конвенције, наставак мораторијума, додатна појашњења у односу на одређена питања, организација реактивне мониторинг мисије Подручју, као и ажурирање Извјештаја до краја јануара 2019. године, како би финална Одлука о Котору била донешена на засиједању Комитета наредне године.

Теме овогодишњег заисједања биће и предати материјали који се односе на допуну Тентативне листе Црне Горе. Досадашња Тенативна листа (тзв. Листа чекања) садржала је археолошке локалитете Дукљу и Стари Бар, Национални парк Биоградску гору, те Историјско језгро Цетиња. Ове године упућени су материјали који се односе на Стари град Улцињ и Букове шуме, као најава за прикључивање постојећем мултинационалном упису на УНЕСЦО листу. Тентативна листа ће бити потврђена на Комтитету, а процедура налаже да добра морају бити макар годину дана на Тентативној листи, након чега се може почети са процедуром израде номинационих досијеа.

Комитет ће донијети Одлуку која се односи на проширење номинације Венецијанских утврђења на тврђаву Форте Маре у Херцег Новом, који је предат у јануару ове године, али Нацрт Одлуке каже да је прерано за овај упис, као и да је потребно спровести низ мјера како би се извршила санација тврђаве прије њеног уписа на УНЕСЦО.

Делегацију Црне Горе на Комитету предводи Амбасадорка Црне Горе при УНЕСЦО, Драгица Понорац, а делегацију чине генерални директор за културну баштину, мр Александар Дајковић, предсједник Општине Котор, Владимир Јокић и генерална секретарка Црногорске националне комисије за УНЕСЦО, Милица Николић.

УНЕСЦО Комитет за свјетску баштину чине представници 21 државе потписнице Конвенције, које се бирају на Генералној скупштини УНЕСЦО. Комитет је одговоран за имплементацију УНЕСЦО Конвенције о заштити свјетске природне и културне баштине, дефинише начин расподјеле средстава из Фонда за свјетску баштину, те налази додатне изворе прихода на основу изражених захтјева држава чланица. Комитет доноси финалну одлуку о упису добара на УНЕСЦО Листу свјетске баштине и анализира извјештаје држава чланица о стању културне и природне баштине која се налазе на Листи. У случају када уписана добра нијесу адекватно третирана, Комитет захтијева од држава да предузимају одређене активности како би се отклониле неправилности које могу утицати на очување изузетних, универзалних вриједности. Такође, Комитет одлучује о упису добара на Листу угрожене свјетске баштине, те о њиховом брисању са ове листе.

Комитет се састаје једном годишње, а овај сазив Комитета сачињен је од представника сљедећих држава: Анголе, Аустралије, Азербејџана, Бахреина, Босне и Херцеговине, Бразила, Буркине Фасо, Кине, Кубе, Гватемале, Мађарске, Индонезије, Кувајта, Киргистана, Норвешке, Светог Кристофера и Невиса, Шпаније, Туниса, Уганде, Танзаније и Зимбабвеа.

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?