Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јановић: Новим законом до још јаче црногорске спортске нације

Објављено: 02.07.2018. 16:04 Аутор: Министарство спорта

Унаприједићемо црногорски систем спорта у свакој области, поручио је министар Никола Јановић, истичући да је циљ усвојеног закона да још јаче градимо Црну Гору као спортску нацију, а да са друге стране, унаприједимо систем спорта у нашој држави. Јановић је гостујући у Јутарњем програму националног Јавног сервиса, нагласио да су у примјени пређашњег закона, уочени бројни пропусти, те да је неким новим законским рјешењима, планирано да се ти пропусти уреде. 

,,Процедура израде закона била је максимално транспарентна. Од нацрта, преко јавних расправа до приједлога, имали смо јако интересантну јавну расправу, саслушали смо коментаре клубова, савеза, ЦОК-а, свих оних који су нам партнери у тој области. Сматрам да је пред нама изузетно квалитетан документ, тако да очекујем да наредних дана и формално правно ступи на снагу” – казао је Јановић апострофирајући неке од кључних новина у закону. 

То се, објаснио је, односи на овлашћења Црногорског олимпијског комитета, који ће убудуће радити категоризацију спортова. Ријеч је о новом рјешењу, према којем ћемо први пут имати категорисане спортове у Црној Гори. Категоризација је значајна и због тога што ће се, како је казао министар, радити сваке двије године. ,,Уколико се догоди да неки спорт који је био у првој категорији, након двије године не достигне очекиване резултате, више неће бити у првој категорији. На тај начин, подигли смо одговорност и руководства савеза и самог тог спорта, али и омогућили спорту који је био другопласиран да буде у вишој категорији. Такође, уколико се догоди да неки савез не оправда новац који добије путем годишњег конкуса Министарства спорта и не прође финансијски извјештај, онда ЦОК преузима његове ингеренције”- појаснио је Јановић.

Један од најважнијих сегмената закона, свакако су како је рекао, одредбе које се односе на младе спортисте. ,,Имамо неколико рјешења којима што више дјеце желимо да укључимо у спорт. Једно од тих рјешења је дјечији спорт. То је новина које нема у региону, да помогнемо да кроз систем дјечијег спорта у спортовима које држава одреди као приоритетне, финансирамо чланарине, како би и оној дјеци чији родитељи нијесу у финансијској могућности, обезбиједили бављење спортом. 

Статус перспективних спортиста, такодје је новина која је изузетно значајна, истакао је Јановић и додао да ,,млади спортисти који у олимпијским спортовима и у првој категорији неолимпијског спорта на европском или свјетском првенству, освоје неку од медаља, примаће годину дана стипендију Министартсва спорта. На тај начин још више желимо да градимо култ репрезентације и да дјеца схвате шта значи играти за своју државу, а да им са друге стране покажемо колико држава брине о њима и врједнује њихове резултате“ – казао је министар спорта, истичући, да је од формирања Министарства спорта ,,дупло више медаља у младјим категоријама него сто је то раније био случај”. То према његовим ријечима, показује јасну посвећеност Министарства спорта и државе, да врједнују и препознају успјехе наших спортиста. 

,,Једина смо држава у региону, која ће спортске накнаде исплаћивати са 35 година. Бићемо такодје водећа држава у региону по висини износа новчаних награда за освојене медаље на европским и свјетским првенствима и олимпијским играма. Тако да све то говори да можемо да се надамо новим успјесима црногорског спорта” – закључио је министар спорта Никола Јановић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?