Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Шавнику уручио рјешења добитницима грантова: Промовишемо природне драгуље и улажемо у њихову валоризацију

Објављено: 02.07.2018. 22:04 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић у Шавнику је данас уручио рјешења добитницима грантова у оквиру Пројекта „Управљење сливом ријеке Дрине на Западном Балкану”.

Грантови су обезбијеђени у оквиру пројекта који финансира Глобални фонд за заштиту животне средине (ГЕФ) и Фонд за посебне климатске промјене (СЦЦФ), а који реализује Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Свјетском банком.

Циљ овог пројекта је већа укљученост локалних заједница, кроз подршку јачању њихових капацитета, као и приватног и цивилног сектора.  Добитници подршке кроз јавни позив за додјелу грантова који је почетком априла расписало Министарство пољопривреде су из шест црногорских општина. Укупна вриједност пројеката је  211 хиљада еура, а корисници подршке из шест  општина добиће подршку од 111 хиљада еура.

MPRRMPRR

Потпредсједник Симовић је казао да се у Шавнику, означава почетак регионалног пројекта који третира слив ријеке Дрине, а кроз који је Црној Гори на располагању 2,72 милиона еура подршке.

Он је изразио задовољство што се обиљежавање почетка реализације пројекта одржава у једном од заштићених подручја - Парку природе Драгишница и Комарница, истичући да се тиме промовишу природни драгуљи Црне Горе и показује одговоран однос улагањем у њихово очување, али и одрживо коришћење.

„Овај пројекат  је нови допринос парнерству о којем често говоримо, али га и демонстрирамо на конкретним пројектима - партнерству између локалних самоуправа, Владе и цивилног сектора, а у овом пројекту ојачано кроз партнерство са ГЕФ и СЦЦФ, а све под окриљем Свјетске банке. Сигуран сам да ће овакво партнерство, резултати подржаних пројеката, али и бројних других које реализујемо заједно у циљу развоја руралних подручја, допринијети достизању бољег квалитета живота, нове вриједности, отварању нових радних мјеста и побољшању квалитета живота на свакој тачки Црне Горе“, поручио је Симовић.

MPRR

Током презентације пројекта, присутнима се обратио предсједник Општине Шавник, Мијомир Вујачић, као и предсједник Општине Никшић Веселин Грбовић. Истакли су опредијељеност и једне и друге општине да у партнерству са Владом и међународним партнерима доприносе реализацији развојних пројеката у руралним предјелима.

Рјешења о додјели грантова кроз овај пројекат добили су:

Општина Шавник за три пројекта: Унапређење стања животне средине и промоција природних вриједности Парка природе; Изградња вјештачке акумулације на катуну Корита, Сињајевина и Изградња вјештачке акумулације на катуну Старац мјесто Закоси, Сињајевина. 

- Спортско риболовни клуб ‘’Тара’’, Мојковац за пројекат Диверзификовање спортско-риболовног туризма на ријеци Тари.

- Општина Никшић за пројекат санација постојећих бистијерни у мјесним заједницама Трубјела и Велимље.

- ДОО „ Комуналне дјелатности“ Плав за пројекат Зоне Санитарне заштите у општини Плав.

- Туристичка организација Жабљак за пројекат Посматрање птица и екотуризам у Нацоналном парку „Дурмитор“.

- Спортско риболовни клуб Липљен „Пљевља“ за пројекат Развој риболовног туризма кроз формирање риболовног ревира Отиловићко језеро.

- Спортско риболовни клуб ‘’Плавско језеро’’, Плав за пројекат Очување природних ресурса и биодиверзитета кроз заштиту и очување вода и рибљег фонда на подручју горњег слива ријеке Дрине/Лим.

- Спортско риболовни клуб Будућност за пројекат Очување природних ресурса и биодиверзитета кроз заштиту и очување вода и рибљег фонда на подручју горњег слива ријеке Дрине/Лим. 

Сеоско домаћинство – ТРИТОН – Момчило Шаровић – Жабљак за пројекат Развој туризма и гастро понуде кроз одрживе технологије и енергетску ефикасност.

Састанак са предсједником Општине Шавник

MPRR

Након додјеле грантова, потпредсједник Симовић, са сарадницима, одржао је састанак са руководством Општине Шавник. Договорени су конкретни пројекти који ће се реализовати до краја године и тиме наставити континуирана добра комуникација ове локалне самоуправе и Министарства пољопривреде и руралног развоја.

Потпредсједник Симовић је исказао однос поштовања и захвалности предсједнику Мијомиру Вујачићу за домаћински приступ који је промовисао у претходном периоду у комуникацији са свим грађанима Шавника и непосредно доприносио рјешавању проблема.







ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?