Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић потписао Програм сарадње у области културе између Министарства културе Црне Горе и Министарства културе Републике Албаније, за период 2018 – 2020.

Објављено: 03.07.2018. 20:51 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић потписао је данас са министарком културе Репубике Албаније Мирелом Кумбаро Фурџи Програм сарадње у области културе између Министарства културе Црне Горе и Министарства културе Републике Албаније, за период 2018 – 2020. Министри су наведени документ потписали након заједничке сједнице Владе Црне Горе и Владе Републике Албаније, која је одржана данас у Скадру.

“На динамичнију и садржајнију сарадњу у области културе, Албанију и Црну Гору, поред осталог, обавезује и значајан дио заједничког културно-историјског насљеђа. Захваљујући отворености приобаља јужног Јадрана, географској цјеловитости Зетско-скадарске котлине, природним путевима долина Дрима, Мораче и Зете, већ у средњем вијеку створили су се амбијентално-демографски услови за честа културна прожимања, чији су трагови присутни како у историји тако и савременом развоју ова два народа,” истакао је министар Богдановић говорећи о сарадњи у области културе између Црне Горе и Републике Албаније. “Овакви билатерални састанци увијек представљају најбољу форму за дефинисање кључних иницијатива и активности, јер се само комплетним увидом свих ресора извршне власти може добити право стање односа и потреба у сарадњи девије државе,” додао је Министар.

Потписани програм као значајну област у односима двије земље препознаје филм и кинемографију, наглашава значај развоја позоришне, ликовне и музичке умјетности, али и заштите и очувања културних добара. Програм сарадње који ће се имплементирати у току 2018., 2019. и 2020. године, подразумијева реализацију пројеката Филмског центра Црне Горе и Филмског центра Албаније, Црногорског народног позоришта и Националног театра Албаније, Црногорског симфонијског оркестра и Симфонијског оркестра РТВ Републике Албаније.

У области културне баштине, Програмом су планирани пројекти који се односе на културна добра Свач и Цркву светог Срђа и Влаха, организовање фестивала фолклора, презентацију музеја “Маруби”, сарадњу на реализацији пројекта културне руте на Скадарском језеру, дигитализацију архивске грађе и размјену знања и искустава на пољу заштите и очувања културних добара. Институције и организације двије земље заједнички ће учествовати на обукама Регионалног центра за конзервацију и рестаурацију Југоисточне Европе, али и на балканском филмском сајму који се организује у Тирани.

Програм сарадње усаглашен је током званичне посјете министарке културе Републике Албаније Миреле Кумбаро Фурџи Црној Гори, у априлу 2018. године, када је одржан и заједнички састанак са директорима институција културе двије земље. Документ се потписује на основу Споразум ао сарадњи два министраства, из 2009. године.

MKU

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?