Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворена изложба ‘’Зашто нема великих мушких умјетника?’’

Објављено: 04.07.2018. 05:34 Аутор: мку
Вечерас је у присуству бројних званица и љубитеља умјетности, свечано отворена изложба ‘’Зашто нема великих мушких умјетника?’’ у организацији Народног музеја Црне Горе и Бритисх Цоунцил-а.

mku

Изложбу ‘’Зашто нема великих мушких умјетника?’’ чине радови најпознатијих савремених британских и црногорских умјетница: Абигаил Лане, Адријана Гвозденовић, Анка Бурић, Антхеа Хамилтон, Бригита Антони, Цамилла Лøw, Целиа Хемптон, Цларе Странд, Елизабетх Прице, Гиллиан Wеаринг, Гордана Куч, Хелен Цхадwицк, Ирена Лагатор Пејовић, Јелена Томашевић, Лаура Алдридге, Ленка Ђоројевић, Лубаина Химид, Мадаме Yевонде, Рацхел Wхитереад, Сарах Луцас, Трацеy Емин. Концепт изложбе осмислила је кустосткиња Наталија Вујошевић, која својим ироничним наративом указује на мању заступљеност и неравноправан положај женских умјетница.

mku

На отварању су говорили министар културе Александар Богдановић, британска амбасадорка Алисон Кемп, директорица Бритисх Цоунцил-а Вања Маџгаљ и директорица Народног музеја Црне Горе др Анастазија Мирановић.

Министар културе Црне Горе, Александар Богдановић, рекао је да оно што ову изложбу чини посебно битном, јесте фокусираност на оне теме које су и послије извојеваних слобода остале у зони табуа за већину умјетница и да је оваквим концептом кустоскиња Наталија Вујошевић унијела битну дозу интриге у времену у којем умјетничке акције све теже успјевају изазвати оне креативне екцесе који морају постојати између умјетности и друштвене стварности. Министар је, такође, рекао да изложба “Зашто нема великих мушких умјетника?” наставља тренд умјетничког истраживања Галерије “Миодраг Дадо Ђурић”, чиме се овај простор додатно потврђује као једна жива и интригантна умјетничка сцена на културној мапи Пријестонице и Црне Горе.

mku

Амбасадорка Кемп је отварајући изложбу рекла да су црногорске умјетнице доказ изванредног креативног потенцијала своје земље. Ова изложба је одличан примјер како се сарадњом у регији може доћи до великих резултата и представити се највећа имена савремене умјетности.

mku

Директорица Народног музеја Црне Горе, Анастазија Мирановић рекла је да су ''Перцепције'' окупирале регионалну пажњу, а да је ова изложба окупила потентну, женску креативну енергију у жељи да презентира, иста отворена питања жене умјетнице, жене данашњице у свим могућим/немогућим изазовима и оклоностима савременог друштва и да се нада да ће ова изложба бити још један снажан подстицај наставка успјешне сарадње Народног музеја Црне Горе са Бритисх Цоунцил-ом и Амбасадом Велике Британије у Црној Гори, у контексту унапријеђења и интензивирања међусобних односа.

mku

Један од циљева ове изложбе је свакако да усмјери пажњу на питање родне равноправности у умјетности и ширем друштвеном контексту, па ће тим поводом већ наредног дана, у сриједу, 4. јула 2018. у 18.00 бити организована панел дискусија на тему “Умјетност и друштво”, на којој ће говорити еминентне теоретичарке Марина Гржинић и Јелена Петровић. Исте вечери, након панела, публика ће имати прилику да упозна неке од умјетница чија дјела су дио ове изложбе, а у разговору ће учествовати и Сарита Вујковић.

mku

Изложба ‘’Зашто нема великих мушких умјетника?’’ биће постављена у Црногорској галерији умјетности ‘’Миодраг Дадо Ђурић’’ до 28. августа 2018.

mku
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?