Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Ивановић са политичким директорима министарстава одбране Аустрије и Словачке

Објављено: 04.07.2018. 19:08 Аутор: мод

Генерални директор Директората за политику одбране, мр Ивица Ивановић, боравио је у периоду од 1. до 3.јула 2018.године у радној посјети Министарствима одбране Републике Аустрије и Републике Словачке, поводом реализације билатералних консултација са политичким директорима.

Током састанка са аустријским политичким директором, бригадним генералом др Јоханом Франком, директор Ивановић је истакао видљиву улогу Републике  Аустрије у региону Западног Балкана. Имајући у виду да је Република Аустрија преузела 1. јула ове године предсједавање Европском унијом, навео је да Црна Гора очекује подршку по питању европске политике проширења. Ивановић је информисао саговорника да су, након пуноправног чланства у НАТО, европске интеграције приоритет вањске политике Црне Горе, те да је наша кључна политика базирана на подизању квалитета процеса интеграције у ЕУ. Он је у том контексту истакао да је Министарство одбране посвећено Заједничкој безбједносној и одбрамбеној политици ЕУ и њеним механизмима, те нагласио да изузетно цијенимо подршку аустријске стране у овој области. Нагласио је интензитет сарадње два министарства са фокусом на област планинског ратовања као и значај сарадње по питању успостављања Регионалног центра за обуку планинског ратовања у Црној Гори, чије капацитете ће користити и друге земље из региона.

Др. Јохан Франк се захвалио на посјети црногорском колеги, истичући да ће аустријска страна подржати Црну Гору и њене напоре на путу европских интеграција, с обзиром на то да је Западни Балкан међу приоритетима аустријског предсједавања. Нагласио је спремност за наставак пружања подршке унапрјеђењу цјелокупног одбрамбеног сектора Црне Горе, кроз заједничке обуке и вјежбе.

Током састанка са словачким колегом Бохушом Куктом, директор Ивановић је изразио задовољство билатералном сарадњом са Републиком Словачком у области одбране, и констатовао да се, кроз улагање заједничких напора, иста може значајно унаприједити. Истакао је да су европске и евроатлантске интеграције перспектива земаља Западног Балкана, а да ће Црна Гора одлучно наставити са испуњавањем услова за чланство у Европској унији. Директор Ивановић је упознао саговорника са оствареним резултатима Министарства одбране Црне Горе, као и са приоритетима за наредни период, са посебним акцентом на модернизацију и опремање.

Директор Кукта је апострофирао значај црногорског успјеха на евроатлантском путу и истакао да о чланству у НАТО није могуће говорити изоловано и ван контекста Европске уније и њених вриједности. Истовремено је нагласио да су НАТО и европске интеграције два комплементарна процеса, са циљем стварања јаког система колективне одбране, као гаранта мира и просперитета међународне заједнице.

Састанци су представљали прилику за дискутовање нових модалитета за унапријеђење сарадње у наредном периоду, као и размјену мишљења о савременим безбједносим изазовима и пријетњама на Западном Балкану, са фокусом на актуелну мигрантску кризу, тероризам и утицај спољашњих фактора на регион, као и другим изазовима који угрожавају вриједности које баштине наша друштва.

mod

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?