Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Регионална трговина расте, Црна Гора посвећена Берлинском процесу

Објављено: 04.07.2018. 21:10 Аутор: Министарство економије
Регионална трговина између земаља Западног Балкана у претходном периоду показује велики раст, што указује на добар резултат сарадње земаља чланица унутар Берлинског процеса, казао је комесар Европске уније за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан на састанку министара економије, који се у оквиру Самита земаља Западног Балкана, одржава у Бечу.

Ministarstvo ekonomijeДајући осврт на претходне активности земаља чланица WБ6 у оквиру Берлинског процеса, комесар Хан је истакао да је процес неопходно убрзати и да нису потрбне велике промјене како би све земље биле сагласне са предложеним, а све у корист грађана земаља чланица WБ6.

Теме данашњег министарског састанка у Бечу, којем је присуствовала и министарка економије Драгица Секулић, биле су: Заједнички приступ дигитализованом Западном Балкану; Регионални економски простор – напредак и будући кораци; Мала и средња предузеца и старт уп-ови – проширен и олакшан приступ финансијским средствима.

Министарка Секулић је казала да ће Црна Гора бити у потпуности посвећена реализацији активности из Вишегодишњег акционог плана регионалног економског простора (МАП РЕА), у складу са планираним роковима.

„Црна Гора је реализовала висок проценат активности планираних за период након самита у Трсту, у све четири МАП РЕА компоненте: трговина, инвестиције, мобилност, дигитализација. Када је ријеч о трговини, Црна Гора је ратификовала ЦЕФТА Додатни протокол 5 у децембру прошле године и подржала текст Додатног протокола 6 о трговини услугама, као и дала свој допринос у започињању преговора о примјени механизма за решавање трговинских спорова - Додатни протокол 7“, казала је министарка Секулић.

Она је подсјетила да је Регионални Програм инвестиционе реформе (РИРА) усвојен од стране представника WБ6 земаља на министарском састанку одржаном у мају ове године.

"Црна Гора је почела да ради на развоју националног Акционог плана за имплементацију РИРА-е и у процесу смо формирања радних група за његову имплементацију. Када је у питању дигитална агенда, убрзано радимо на мапирању националне широкопојасне инфраструктуре“, казала је министарка Секулић.

Учесници састанка сагласили су се да постоји потреба за већом подршком малим и средњим предузећима (МСП), нарочито у дијелу женског предузетништва, али и других облика, а све у циљу пружања доприноса стабилности региона.

„Земље чланице WБ6 схватају важност пружања финансијске подршке МСП и на вријеме су препознале неопходност обезбјеђивања интернационалинг фонода и средстава у циљу покретања, развоја и јачања сектора МСП у свакој од земаља понаособ“, закључено је на састанку.

Министарка Секулић је казала да мала и средња предузећа представљају главни мотор економског развоја Црне Горе, и да је на основу тога Влада створила бројне програме финансијске и техничке подршке домаћим и страним привредним субјектима.

„Министарство економије је недавно основало Дирекцију за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање фондовима ЕУ, која представља оне-стоп-схоп за све привредне субјекте када је у питању пружање информација и савјетодавна подршка. Свјесни смо да је један од услова за подизање конкурентности пословног окружења, прије свега, јачање домаћег привредног сектора“, казала је министарка Секулић.

Министарка је истакла да је неопходно радити и на промоцији МСП и њиховог развоја, како би се ојачала сигурност у приватни сектор и повјерење у приватне послодавце. Такође, указала је на неопходну техничку помоћ у промоцији и подршци МСП у дијелу њихове стабилности, профитабилности и стубу развоја здраве економије.

Данашњем састанку присуствовали су министри Влада Србије, Хрватске, Македоније, Албаније, Босне и Херцеговине, као и представници међународних институција – ЕБРД, ОЕЦД, КфW, Свјетска банка, РЦЦ, а учешће су узели и министри у Владама Велике Британије, Француске, Бугарске, Пољске.

У склопу данашњег састанка у Бечу, Инвестиционо-развојни фонд Црне Горе (ИРФ ЦГ) и Европска банка за обнову и развој потписали су прву траншу финансијског уговора у износу од 100 милиона еура, док је укупна вриједност кредитне подршке 150 милиона еура.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?