Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пилот пројекат у циљу успостављања новог модела коришћења шума

Објављено: 04.07.2018. 22:02 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

У склопу реформе сектора шумарства и успостављања новог модела организације управљања шумама у Црној Гори, у току је реализација пилот пројекта продаје дрвних сортимената на шумским стовариштима.

Продаја дрвних сортимената на стовариштима у шуми замијениће досадашњи модел давања шума на коришћење продајом у дубећем стању. Циљ пилот пројекта је да се добију реални инпути по питању тржишних цијена дрвета у Црној Гори, да би се у коначном формирала берза дрвета, на којој ће своју позицију обезбиједити понуђачи дрвних сортимената (предузеће за газдовање шумама у државном власништву и приватни власници шума), и купци дрвета, у првом реду домаћи дрвопрерађивачи.

Једно од таквих шумских стоваришта оформљено је у газдинској јединици „Доњи Шаранци“, општина Жабљак. Стовариште су данас обишли генерални директор Директората за шумарство и дрвну индустрију Адем Фетић и директор Управе за шуме Нусрет Калач, како би сагледали како теку припреме за аукцијску продају на том стоваришту.

Кроз пилот пројекат ради се на увођењу приватног сектора у систем услуга, конкретно уговарање и извршавање послова сјече стабала и израде дрвних сортимената, као и њихово допремање на шумска стоваришта. Дрвни сортименти, разврстани по класама квалитета, аукцијском продајом се нуде дрвопрерађивачима који имају регистровану производњу производа од дрвета у Црној Гори.  

Пилот пројекат треба да послужи за добијање стварних показатеља кретања тржишних цијена појединих дрвних сортимената по појединим врстама дрвета, као и о кретањима цијена услуга у сегментима сјече, израде и привлачења дрвних сортимената до мјеста лагеровања и продаје.

Важно је напоменути да до сада постигнуте цијене продаје дрвних сортимената у оквиру пилот пројекта указују да продаја дрвних сортимената обезбјеђује веће приходе у односу на модел давања шума на коришћење продајом дрвета у дубећем стању, који је до сада доминантно коришћен у газдовању шумама.

У оквиру реформе шумарског сектора, тренутно се раде и друге економско финансијске анализе, као и пројекције фискалног утицаја новог модела на буџет, привреду и грађане. Након завршетка пилот пројекта и наведених анализа слиједи законодавна реформа у овој области и нова организациона структура сектора.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?