Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Преношење добре праксе у области јавно-приватног партнерства

Објављено: 05.07.2018. 19:53 Аутор: Министарство финансија
Савјетници Европског експертског центра за јавно приватно партнерство (ЕПЕЦ), као дијела Европске инвестиционе банке, бораве у посјети  Црној Гори, у оквиру активности предвиђених Wестерн Балкан Инвестмент Фрамеwорк (WБИФ).
 
Користећи ову прилику, Министарство финансија организовало је радни састанак релевантних институција са представницима ЕПЕЦ-а, господином Луиги Де Пиерисом и господином Кнут Гумертом, у циљу преношења праксе у примјени уговора јавно-приватног партнерства у областима инфраструктурних улагања. 

Савјетници ЕПЕЦ-а су презентовали искуство и изазове у спровођењу пројеката јавно-приватног партнерства, док је посебан предмет анализе био регулаторни оквир за јавно-приватно партнерство чија је израда у току. Начелник Дирекције за унапрјеђење пословног амбијента, Јелена Јоветић је испред Министарства финансија указала на кључне аспекте новог регулаторног и институционалног оквира, са акцентом на наша очекивања у погледу будућих пројеката јавно-приватног партнерства.  Стручњаци из ЕПЕЦ-а су подијелили своју експертизу у политици јавно-приватног партнерства са  освртом на праксу земаља Западног Балкана у примјени пројеката јавно-приватног партнерства, као и на кључне проблеме и препоруке за споровођење уговора о јавно-приватном партнерству. 

На неопходност уважавања свих појединачних специфичности предмета пројекта јавно-приватног партнерства указао је презентацијом регионалног искуства господин Дарко Јовановић, из Адвокатске канцеларије Карановић и Николић, као партнера ЕПЕЦ-а у земљама Западног Балкана у пројектима јавно-приватног партнерства.  

Састанку су присуствовали представници ресора важних за даљу примјену политике јавно-приватног партнерства у Црној Гори: Министартва економије, Министарства саобраћаја и поморства, Министарства одрживог развоја и туризма, Министарства здравља, Министарства просвјете, Канцеларије за европске интеграције, Агенције Црне Горе за промоцију страних инвестиција, Секретаријата за развојне пројекте и Пријестонице Цетиње.

ПР СЛУЖБА 
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?