Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Бошковић са амбасадорком Уехаром: Садржајна билатерална одбрамбена сарадња Црне Горе и Сједињених Америчких Држава

Објављено: 05.07.2018. 21:15 Аутор: мод

Министар одбране, мр Предраг Бошковић, састао се данас са амбасадорком Сједињених Америчких Држава у Црној Гори, Њ.Е. Маргарет Уехаром. Саговорници су разговарали о актуелној билатералној сарадњи двије државе у области одбране, као и о капацитетима за њено унапрјеђење у предстојећем периоду.

Министар Бошковић честитао је амбасадорки Уехари Дан независности Сједињених Америчких Држава. Бошковић је посебно истакао програме билатералне сарадње у области школовања и обука посредством којих се унапрјеђују знања и вјештине запослених у Министарству одбране и Војсци Црне Горе. Захвалио је на свеобухватној подршци Сједињених Америчких Држава у доменима модернизације и опремања Војске Црне Горе у складу са најсавременијим стандардима. Бошковић је апострофирао да су Сједињене Америчке Државе најзначајнији стратешки партнер Црној Гори и додао да постоји простора за проширење сарадње двије земље као НАТО савезника.

Разговарајући о стабилности у региону Западног Балкана, Бошковић је нагласио да Црна Гора остаје главни заговорник НАТО политике отворених врата, као и да ће наша држава наставити да снажно подржава спровођење неопходних реформи у земљама аспирантима за чланство у Алијанси.

Амбасадорка Уехара изразила је задовољство поводом остварене одбрамбене сарадње двије земље, те истакла да ће Сједињене Америчке Државе наставити да снажно подржавају развој црногорских одбрамбених капацитета у циљу што адекватнијег одговора савременим безбједносним изазовима.

Саговорници су изразили очекивање да ће предстојећи НАТО Самит у Бриселу, 11. и 12. јула ове године, допринијети додатном усаглашавању савезничких напора у борби против актуелних безбједносних изазова на глобалном нивоу. Такође, саговорници су се сагласили да ће Специјални састанак Америчко-јадранске повеље (А-5) који ће се одржати 13. јула ове године у Загребу, а на којем ће учествовати амерички секретар за одбрану, Џејмс Матис, у оквиру црногорског предјседавања Америчко-јадранском повељом (А-5), додатно утемељити посвећеност Сједињених Америчких Држава овом дијелу Југоисточне Европе, те представљати одличну платформу за разматрање унапрјеђења постојеће сарадње у оквиру А-5 иницијативе.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?