Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Интервју министра Богдановића Викенд новинама: Министарство културе водећи партнер на европском пројекту

Објављено: 07.07.2018. 18:56 Аутор: мку
О значају ИПА средстава се пуно говори, како сагледавате могућности које пружају фондови Европске Уније у области културе, и колико ће у перспективи та средства олакшати рад?

Министарство културе је континуираним радом, јачањем сопствених капацитета, али прије свега међународним дјеловањем створило све неопходне предуслове и постало водећи партнер на пројектима чије финансирање се остварује из претприступних фондова Европске Уније.

Управо захваљујући тим напорима отпочеће реализација два пројекта чија је вриједност чак два милиона еура. С посебном пажњом истичем да је Црне Гора у једном од пројеката водећи партнер, што представља велику част али и одговорност.

Чињенице о којима сам говорио дају ми за право да вјерујем да Министарство и сектор културе имају сасвим довољно ресурса да обезбиједе додатна средства, и мимо оних опредијељених државним буџетом, за реализацију пројеката којима ће културу Црне Горе учинити не само снажнијом, већ и видљивијом за све оне који тек треба да упознају култуно благо наше земље, али и домете наших стваралаца.

Министарство културе Црне Горе је први пут водећи партнер у оквиру Интеррег ИПА прекограничног програма сарадње Италија-Албанија-Црна Гора. Како је дошло до те иницијативе, али и какве су предности учешћа у поменутом програму?

Министарство културе Црне Горе је у претходном периоду реализовало више ИПА пројеката сарадње из области културне баштине, али и савременог стваралаштва. Цијенећи да смо у оквиру финансијске перспективе 2007-2013 остварили значајне резултате и изградили кадровске капацитете за имплементацију међународних пројеката, процијенили смо да је дошло право вријеме да у својству лидера реализујемо пројекат „МОНЕТ - Цултуре ин Мотион ин Адриатиц Нетwоркс оф Мусеумс“.

Овај пројекат ће заједно са пројектом „ХАМЛЕТ“ у којем Министарство културе такође учествује допринијети оснаживању сарадње на програмској територији, која обухвата Црну Гору, Албанију, Регију Пуља и Регију Молизе, као и јачању регионалне позиције Црне Горе у контексту коришћења претприступних фондова Европске уније. Трајање оба пројекта је до 2020. године.

Шта представља дефинисани циљ самог пројекта и ко су партнери Министарства културе?

Пројекат подразумијева успостављање мреже музеја који ће бити укључени у нови прекогранични модел сарадње са циљем обогаћивања културне и туристичке понуде и повећања броја посјетилаца. Активности се заснивају на више сегмената, а њихов концепт замишљен је на принципима одрживости, као и потреби за привлачењем нове публике и унапријеђењем знања у области креативних индустрија, валоризације културне баштине и музејског менаџмента.

Поред Министарства културе Црне Горе, партнери на пројекту су Музеј Пино Пасцали, АРАТРО Универзитет Молизе, Регија Пуља, Национална галерија умјетности из Тиране и Музеј фотографије Маруби, док су придружени партнери Министарство културе Републике Албаније и Општина Леће.

Судећи према наведеном, стиче се утисак да ће овај пројекат имати снажну материјалну подршку. Да ли је то тако, и колика је процијењена вриједност ?

Буџет пројекта износи приближно милион еура, од чега ће Министарству културе Црне Горе припасти око 200.000 еура. Средства ће бити опредијељена за креирање web платформе за пласирање заједничких улазница за музеје из програмске територије, организацију програма размјене за младе умјетнике и изложбу њихових радова, производњу сувенира који ће промовисати споне између локалних култура, јачање кадровских капацитета у области управљања музејима и обезбјеђивање опреме која ће омогућити савремену презентацију музејских колекција.

Поменули сте у ранијем одговору пројекат „ХАМЛЕТ“. Можете ли нам рећи нешто више о томе?

Пројекат „ХАМЛЕТ“ базиран је на промоцији мање познатих туристичких дестинација које баштине руралну архитектуру и културну посебност. Изабрани локалитети у Црној Гори који су обухваћени пројектом су простор Скадарског језера и Бихорска област, а главне активности пројекта односе се на промоцију материјалне и нематеријалне културне баштине, посебно традиционалних заната, са циљем туристичке валоризације. Министарство културе Црне Горе на овом пројекту учествује као пројектни партнер, а Заједница Општина Црне Горе као придружени партнер. Водећи партнер на пројекту је Министарство културе Републике Албаније, а одобрени буџет је нешто мање од милион еура.

Колико ће учешће у овим пројектима допринијети међусекторској сарадњи и промоцији културног туризма у Црној Гори?

Туризам и култура су неодвојиве области у контексту одрживог коришћења културних добара и промоције савременог стваралаштва. Цијенећи да је Црна Гора на регионалном, европском, али и свјетском нивоу, препозната као атрактивна туристичка дестинација, валоризација ресурса културе, поготово оних који су мање познати широј јавности, од посебног је значаја. У складу са програмским циљевима, реализација оба пројекта допринијеће развоју нове публике, промоцији културне баштине кроз контекст савременог стваралаштва и креативних индустрија, али и регионалном умрежавању институција и локалитета који имају сродне потенцијале.





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?