Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство науке позива партнере за фестивал „Отворени дани науке“ 2018.

Објављено: 09.07.2018. 19:46 Аутор: Министарство науке

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПАРТНЕРСТВО НА ФЕСТИВАЛУ

„ОТВОРЕНИ ДАНИ НАУКЕ 2018“

ЦЕНТРАЛНА ТЕМА: НАУКА И ИНОВАЦИЈЕ ЗА ДРУШТВО

Вријеме: 9-12. октобар 2018. г.

Концепт:

Фестивал 2018. године (8. издање) има намјеру да подстакне научну и иновативну заједницу да се директније повежу са проблемима, потребама и развојним могућностима који постоје у нашем друштву. Скупом догађаја подиже се свијест на које све начине може да се оствари интеракција између носилаца истраживања и иновација и ширег друштва, како би научна истраживања била релевантнија, одговорнија и водила ка бржем пријему кроз бизнис, јавне сервисе, образовање и генерално доприносила култури друштва. Кроз читав фестивал научна заједница бизнис заједница, Влада и цивилно друштво треба да што више долазе у контакт и остварују дијалог.

На овај начин, дао би се и допринос изради стратегије паметне специјализације, за који је у току процес предузетничког откривања, кроз који се управо прави дијалог на тему науке и иновација за економски и друштвени просперитет. Фестивал треба да учини да овај процес постане значајно видљивији и да омогући искорак у смислу продубљивања и проширивања дијалога и проналажења консензуса око већ идентификованих поља, као и откривања нових поља важних за С3 (хттп://www.мна.гов.ме/министарство/Стратегија_паметне_специјализације/ ).

***

Позив партнерима

Потенцијални партнери заинтересовани за неки од сегмената фестивала наведених ниже или који имају неку другу оригиналну идеју која се уклапа у концепт фестивала, позвани су да доставе своје предлоге, у 2 корака:

1. кратак концепт (2-3 странице) у слободној форми доставити на мејл организатора у Министарству науке: дјурдјина.булатовиц@мна.гов.ме . Навести на који сегмент од понуђених се партнер пријављује за партнерство и објаснити на који начин планира реализацију. Уколико је концепт прихватљив, слиједи корак 2.

2. потврђени партнер се пријављује на Конкурс за суфинансирање НИД – Програм промоције науке, за одобрење финансијских средстава у износу до 1500 ЕУР.

С партнером ће Министарство склопити уговор о сарадњи. Министарство, као главни организатор фестивала, задужено је за укупну координацију, маркетинг, организоване посјете и друге заједничке сервисе фестивала.

Рок за достављање кратког концепта: 20. јул 2018.

***

Садржаји фестивала за које Министарство науке позива партнере који би преузели реализацију

1. Ревија документарних филмова ђака и студената: Документовање истраживања у Црној Гори

Ученици и студенти би припремали документарне или анимиране филмове о актуелним истраживањима која се дешавају у Црној Гори (листу са кратким информацијама и контактима би доставило Министарство науке). Тражио би се истраживачки приступ, путем питања водиља, попут: којем сегменту друштва (у ЦГ или шире) ово истраживање може да допринесе? да ли се може креирати неки нови производ услуга на основу овог истраживања? која знања су ми потребна ако бих једног дана желио да се бавим сличним истраживањем? која школска знања морам да изградим? да ли бих желио да будем дио оваквог истраживачког тима? што ми се не свиђа код овог истраживања?

Позива се партнер који би у потпуности преузео реализацију, која би подразумијевала анимирање младих, менторство у прављењу филмова и припрему за приказивање током фестивала.

***

2. Берза перспективних идеја за Црну Гору

Биће реализован догађај гдје би се идеје које постоје у сектору науке, бизниса, цивилног друштва, идеје које су се помињале током процеса С3, посебно ЕДП процеса учиниле видљивим на самом догађају, али и у припреми, путем он-лине платформе за дијалог.

Министарство науке ће водити овај догађај, а заинтересовани партнери су позвани да се пријаве за сарадњу.

****

3. Социјално позориште (социал тхеатре) на тему повезану с науком: Примјери истраживачких питања која представа тематизује: Која наука мени може помоћи? (о Ромима или другој маргинализованој групи) / Зашто су природне науке тешке у школи? / друга питања по предлогу реализатора

Позива се партнер из области позоришне умјетности с искуством у продукцији представа социјалног позоришта, који би у потпуности преузео реализацију краће позоришне представе која би се изводила током фестивала. Партнер у пријави може да предложи тему на којој би радио.

***

4. Цитизен Сциенце и Сциенце Схопс: догађај који треба да покаже како се данас грађани укључују у научна посматрања и мјерења, али и како учествују у креирању научних политика, приоритета, истраживачких питања итд.

Министарство науке ће настојати да добије међународног партнера – гостујућу организацију која има искуство у овој области, а позива се локални партнер који би сарађивао на реализацији.

***

Остали садржаји фестивала

Сегменти програма које ће реализовати Министарство науке или партнери с којима је већ постигнута сарадња:

  • Предавања звијезда науке и иновација
  • Од учења прошлости до савремене науке – мултимедијална изложба
  • Изложба Удруженог истраживачког центра ЕУ (ЈРЦ) о политикама базираним на чињеницама
  • Међугенерацијски хакатон
  • Хакатон за младе
  • Изложба о паметним градовима (тбц)
  • Предавања научника из дијаспоре- Молекуларна биологија
  • Квизови знања
  • Арт@ЦМС изложба и радионице
  • Изложба и ликовне радионице „Фотографија кроз објектив филозофије“
  • Радионице документарно-играних форми
  • Цвјетови који говоре -Изложба и предавања
  • Омладински научни форум
  • Програмирање- радионице
  • Интерактивне радионице из области биологије и хемије
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?