Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Бошковић сусрео се данас са новоименованим изаслаником одбране САД, потпуковником Крегом Перијем

Објављено: 09.07.2018. 20:02 Аутор: мод
Министар одбране, мр Предраг Бошковић, састао се данас са новоименованим изаслаником одбране Сједињених Америчких Држава, потпуковником Крегом Перијем (Цраиг Перрy).

Састанку су такође присуствовали и амбасадорка САД у Црној Гори, Њ.Е. Маргарет Ујехара (Маргарет Уyехара), као и одлазећи изасланик одбране САД, пуковник Мајкл Тарквинто (Мицхаел Тарqуинто).

Министар Бошковић пожелио је добродошлицу потпуковнику Перију, уз увјерење да ће се досадашња успјешна и квалитетна сарадња Министарства одбране и Сједињених Америчких Држава у Црној Гори наставити, те додатно унаприједити за вријеме професионалног ангажмана потпуковника Перија. Бошковић је апострофирао важност стратешког партнерства Црне Горе и САД, односно свеобухватне одбрамбене сарадње двије земље, што је од посебног значаја за развој одбрамбених капацитета црногорског система одбране. С тим у вези, министар је издвојио школовање црногорских кадета на војним академијама у САД, билатералне састанке на највишем нивоу, размјену експертских искустава и знања као и заједничку обуку за припаднике Војске Црне Горе. У том контексту посебно је наглашена и подршка процесима модернизације Војске Црне Горе.

Упознајући потпуковника Перија са актуелним приоритетима Министарства одбране, као и плановима за будући развој Војске Црне Горе, Бошковић је истакао да Црна Гора, као најмлађа НАТО чланица тежи да унаприједи свој одбрамбени систем како би био у стању да адекватно одговори најсавременијим безбједносним изазовима.

Министар је такође информисао о плановима за проширење црногорског учешћа у међународним мисијама и операцијама, и нагласио да Црна Гора остаје снажно посвећена успостављању трајне стабилности региона, односно промоцији НАТО политике “отворених врата”.

Потпуковник Пери изразио је задовољство поводом професионалног ангажмана у Црној Гори, као и очекивање да ће се билатерална сарадња двије земље додатно унаприједити у предстојећем периоду. Пери је нагласио да у погледу заједничких билатералних пројеката, Црна Гора остаје значајан савезник Сједињених Америчких Држава на Балкану, истичући задовољство поводом остварене сарадње у домену ангажмана у оквиру доприноса колективном систему безбједности.

У току састанка, министар Бошковић је у име предсједника Црне Горе, Мила Ђукановића, пуковнику Тарквинту уручио црногорску Медаљу за заслуге, за изузетну посвећеност јачању билатералне сарадње Црне Горе и Сједињених Америчких Држава. С тим у вези, министар је нагласио да је за вријеме мандата пуковник Тарквитно јасно показао приврженост Црној Гори и њеним евро-атлантским стријемљењима, као и подршку реформама које су спроводили Министарство одбране и Војска Црне Горе. Бошковић је пуковнику Тарквинту такође пожелио успјех током будућег професионалног ангажмана.

Са новоименованим изаслаником одбране Сједињених Америчких Држава, потпуковником Крегом Перијем састао се и генерални директор Директората за политику одбране, мр Ивица Ивановић.

mod mod
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?