Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Увести менторинг као стандардизовану услугу у свим црногорским општинама

Објављено: 09.07.2018. 20:59 Аутор: Министарство економије
Менторинг услуга треба да буде доступна микро, малим и средњим предузећима на цијелој територији Црне Горе, јер улагање у људски капитал и знање је улагање у највриједније ресурсе, казао је генерални директор Директората за инвестиције, развој МСП и управљање ЕУ фондовима Радосав Бабић.

Ministarstvo ekonomijeОн је данас, заједно са тим-лидером на пројекту Менторинга и консултантом Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА) Такасијем Кимуром поздравио будуће менторе, њих седам, који похађају циклус обука на различите тематске цјелине које су од виталне важности за унапређење развојних перфоманси предузећа.

Према његовим ријечима, циљ је овим програмом обезбједити самоодрживост спровођења менторинг услуге и по његовом завршетку увести менторинг као стандардизовану услугу у свим црногорским општинама.

„Пружаоци услуга менторинга својим знањем, савјетима и пословним приједлозима пружају помоћ предузећима и кроз развојни план указују власнику на шта треба да се фокусира у будућем пословању. Процес пружања менторинг услуга, као вид нефинансијске подршке малим и средњим предузећима доприноси унапређењу развојних и бизнис перформанси сваког привредног субјекта, у оним сегментима у којима дијагностификовање тренутне ситуације у самом предузећу покаже његове тренутне слабости“, истакао је Бабић. 

Да би унаприједили развојне капацитете крајњих корисника менторинг услуга, микро, малих и средњих предузећа, Бабић је казао да кроз спровођење обука настојимо да унаприједимо и подигнемо капацитете пружалаца услуга.

„Такође, кроз овај програм, а у сарадњи са јединицама локалних самоуправа из којих ментори долазе, подижу се и капацитети локалних заједница“, казао је Бабић.

Програм Менторинга је, како је додао, конципиран тако да развој предузетничких знања и вјештина пружалаца пословних, односно менторинг услуга, надограђујемо из године у годину.

„Већ данас неки од постојећих ментора постаће 'он тхе јоб' тренери (тренери у самом предузећу). Кроз 'специал он тхе јоб траининг', они ће настојати да заједно са менторима помогну у што бољем спровођењу менторинг услуге, у својству тренера и фасилитатора. То не значи да треба да преузму водећу улогу док траје процес, јер је ментор тај на коме процес почива“, објаснио је Бабић.

Тим-лидер на програму Менторинга Такаси Кимура казао је да је задовољан начином на који се програм менторинга примјењује у Црној Гори, као и једношалтерским приступом раду са малим и средњим предузећима.

„У ситуацијама када им је потребно савјетовање како да опстану на тржишту, ментори су ту да им помогну и својим искуством, вјештинама, стеченим знањем дају најкориснији савјет. Коришћење најједноставнијих метода и алатки је у ствари најприхватљивији и најпримјењивији вид подршке предузећима“, казао је Кимура.

Поред обуке која је у току, у протекле три године је кроз програм Менторинга обучен укупно 21 ментор, који су пружили услуге менторинга за укупно 45 предузећа.

Јавни позив за пружање стандардизоване услуге менторинга за микро, мала и средња предузећа и предузетнике је у току и биће отворен до 04. августа 2018. године. 

Информације о праву учешћа на Јавном позиву, као и пријавни формулар, налазе се на сајту Министарства економије.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?