Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Јачање малих и средњих предузећа најважнији правац развоја црногорске економске политике

Објављено: 10.07.2018. 20:07 Аутор: Министарство економије
Јачање продуктивности и конкуретности микро, малих и средњих (ММСП) предузећа постаје један од најважнијих праваца даљег развоја црногорске економске политике, казао је генерални директор Директората за инвестиције, развој малих и средних предузећа (МСП) и управљање ЕУ фондовима Радосав Бабић.

Ministarstvo ekonomijeДанас је у просторијама Привредне коморе Црне Горе (ПКЦГ) одржан округли сто у оквиру јавне расправе о Нацрту стратегије развоја ММСП у Црној Гори за период од 2018. до 2022. године, са Оквирним акционим планом.

О важности сектора ММСП, како је казао Бабић, говоре и статистички подаци који показује тенденцију раста, посматрано по броју предузећа и запослених.

„Број ММСП у 2017. години према подацима Пореске управе износио је 26.755, што је повећање од 44% у односу на 2011. годину, док микро предузећа чине 90% од укупног броја предузећа“, казао је Бабић.

Представљајући Нацрт документа, он је казао да су сви кључни налази произишли из дијалога са представницима ММСП, коришћени у креирању овог документа.

„Израда Стратегије је заснована на анализи стања сектора ММСП, идентификовани су кључни изазови са којима се суочавају предузетници и које је потребно превазићи на основу дефинисаних стратешких и оперативних циљева. Значајан инпут у изради Стартегије престављала су прикупљена мишљења и ставови о потребама ММСП кроз директан дијалог са предузетниицма током реализованог Бизнис каравана од стране Министарства економије“, казао је Бабић.

Према његовим ријечима, дефинисано је пет стратешких циљева који даље разрађују оперативне циљеве и мјере за унапређење конкурентности ММСП у средњорочном периоду:

• унапређење пословног амбијента,
• унапређење приступа изворима финансирања,
• предузетничке компетенције, знање и вјештине – усклађеност са потребама тржишта рада,
• јачање конкурентности и иновативности ММСП,
• промоција предузетништва младих, жена и социјалног предузетништва.

„Стратешки циљеви који се односе на пословни амбијент, приступ финансијама и олакшавање стицања потребних знања и вјештина везани су за свеукупно окружење које треба да олакша развој предузетништва у цјелини, док се четврти циљ везује за унапређење капацитета на нивоу предузећа које треба да резултира повећањем конкурентности ММСП“, казао је Бабић и додао да је на тим основама успостављен модел који треба да промовише предузетништво међу потенцијалним предузетницима и специфичним циљним групама.

Како је додао, радну групу која је израдила нацрт овог документа чинило је више од 70 представника свих министарстава, агенција, представника привреде, НВО сектора и међународних институција у Црној Гори, а позив за учешће у раду радне групе био је отворен за све заинтересоване субјекте.

Бабић је објаснио да ће праћење спровођења Стратегије и Акционог плана вршити Министарство економије, односно новоформирани Директорат за инвестиције, развој МСП и управљање ЕУ фондовима.

„Значајну подршку у праћењу имплементације дефинисаних мјера даће и Савјет за ММСП, чије оснивање је планирано након усвајања Стратегије, а на основу чијег ће извјештавања Министарство економије припремати годишње извјештаје о реализацији акционих планова и подносити Влади на усвајање“, казао је он.

Такође, након двије године реализације Стратегије, односно крајем 2020. године, извршиће се евалуација и евентуална ревизија документа, посебно имајући у виду могућа усклађивања са новим кровним документима у ЕУ и у Црној Гори, као и са појединим секторским документима чија је рочност до 2020. године.

„По истеку периода предвиђеног за спровођење Стратегије, тј. крајем 2022. године, извршиће се коначна евалуација која ће садржати анализу имплементације, као и препоруке, закључке, научене лекције и најбољу праксу по питању њеног спровођења“, казао је Бабић.

Јавни позив за учешће у Јавној расправи о нацрту Стратегије развоја микро, малих и средњих предузећа у Црној Гори за период од 2018. до 2022. године, са Оквирним акционим планом, расписан је 25. јуна и трајаће до 16. јула 2018. године. 

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?