Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Марија Склодовска Кири Индивидуалне стипендије – Дан најбољих пракси: Добитница др Раденка Крсмановић Wхиффен разговарала са заинтересованим кандидатима

Објављено: 11.07.2018. 20:15 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Добитница Марија Кири Индивидуалне стипендије, др. Раденка Крсмановић Wхиффен, била је специјална гошћа Дана најбољих пракси, који се одржао данас у просторијама Министарства науке. Она је заинтересованим кандидатима пренијела своје искуство у добијању ове престижне стипендије.

Др. Крсмановић Wхиффен ће реализовати своју МСЦА ИФ стипендију, добијену за пројекат “ЗнС Wуртзите Нанотеxтуред Церамиц Материалс фор Пyроелецтриц Енергy Харвестинг”*, у ЕНЕА Цасацциа Истраживачком центру у Риму, Италија. Она је са истраживачима разговарала о процесу и припреми пројектне пријаве, те указала на кључне сегменте који су у фокусу евалуатора приликом оцјењивања пројектних идеја.
Она је објаснила зашто је важно направити добар избор институције домаћина, као и ментора који ће надгледати рад истраживача током трајања стипендије.

Надаље, др. Крсмановић Wхиффен је скренула пажњу на детаље приликом писања пријаве, пријемчив и једноставан језик који се тражи, адекватне ЦВ-је који треба да покажу да стипендиста и ментор имају референце неопходне за имплементацију предложених истраживања, те логичан ток идеје представљене у пријави, како би евалуатори са лакоћом пратили текст. Уз то, како је нагласила, важно је пратити и приоритете агенде Европске комисије и ускладити их са својим пројектним идејама.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Присутни су имали прилике да чују нешто више о Марија Кири алумни асоцијацији (Марие Цурие Алумни Ассоциатион – МЦАА) и о новооснованој Групи за Западни Балкан (Wестерн Балканс МЦАА Гроуп) у оквиру ове Асоцијације чији је др Крсмановић Wхиффен оснивач и манагер. Ријеч је о глобалној мрежи истраживача која треба да служи за размјену мишљења истраживача, унаприједи проток знања између различитих земаља, сектора економије и научних дисциплина, те побољша сарадњу чланова асоцијације, као и спољњих корисника. Др. Крсмановић Wхиффен је позвала све учеснике МСЦА програма из Црне Горе да се придруже МЦАА и Групи за Западни Балкан.

Са учесницима Дана најбољих пракси разговарала је преко онлине конференције, и Милена Вујановић, добитница ИТН стипендије за младе научнике у оквиру Марија Склодовска Кири акција. Милена се тренутно налази на Универзитету у Ливерпулу и ради на АВА пројекту (Аццелераторс валидатинг антиматтер). АВА представља мрежу између универзитета, научних центара (као што је ЦЕРН) и привреде. Пројекат је финансиран од стране Европске уније и омогућава револуционарна истраживања у области антиматерије. Милена је завршила студије физике на ПМФ-у Универзитета Црне Горе, а прије три године се пријавила за учешће на ЦЕРН-овој љетњој школи за студенте физике, што јој је отворило врата за нова искуства у науци.

Подсјећамо, Европска комисија је објавила позив за МСЦА Индивидуалне стипендије 12. априла 2018. године. Све потребне информације, као и презентацију, можете погледати на сљедећој веб страници:

хттп://www.мна.гов.ме/министарство/Хоризонт2020/183948/Х2020-Марија-Склодовска-Кири-Акције-Позив-за-Индивидуалне-стипендије-отворен.хтмл

Презентације др Раденке Крсмановић Wхиффен можете преузети овдје:


Ministarstvo nauke
* Овај пројекат је финансиран од стране Европске уније у оквиру Програма за истраживања и иновације Х2020, Марија Склодовска-Кири грант уговора бр. 797951.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?