Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Симовић поводом почетка МИДАС 2 пројекта: Настављамо партнерски да јачамо сектор пољопривреде и рибарства

Објављено: 11.07.2018. 20:54 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Кроз МИДАС 2 пројекат који се реализује кроз нови пројекат Владе са Свјетском банком, са 30 милиона еура биће подржано даље унапређење црногорске пољопривреде, сектора рибарства и области безбједности хране, саопштено је данас у Колашину.

Почетак реализације Другог пројекта институционалног развоја и јачања пољопривреде Црне Горе (МИДАС 2) означили су потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић и представница Свјетске банке, замјеница директора СБ за Западни Балкан, госпођа Лада Стрелкова. Наводећи бројне примјере резултата МИДАС подршке, Симовић и госпођа Стрелкова су исказали велико задовољство ефектима претходног МИДАС 1 пројекта који је успјешно реализован у периоду од 2009. до 2017. године, јер је, како су истакли допринио значајном унапређењу сектора пољопривреде, у дијелу унапређења пољопривредних газдинстава и њихове конкуретности, као и у дијелу јачања институција, што је свеукупно допринијело значајној припреми црногорске пољопривреде за примјену ЕУ политике у овим областима. Посебно су истакли изузетну сарадњу Владе, односно Министарства пољопривреде и Свјетске банке на имплементацији пројекта.

Потпредсједник Симовић је исказао увјерење да ће пакет од 30 милиона подршке до краја године бити додатно увећан и за средства из Глобалног фонда за заштиту животне средине (ГЕФ).

Наводећи примјере пољопривредних произвођача који су користећи подршку МИДАС 1 пројеката започели, ширили производњу, постајући данас озбиљни пољопривредни произвођачи, Симовић је казао да у Црној Гори има много таквих успјешних прича и примјера да су се многи опредијелили да кроз агробизнис обезбиједе егзистенцију себи и својој породици.

Према ријечима потпредсједника, бројни су и позитивни ефекти подршке претхдног МИДАС пројекта подршке и диејлу јачања институција, као што су Институт за биологију мора, Специјалистичка ветеринарска лабораторија, савјетодавне службе, укљулујући изградњу граничног инспекцијског прелаза у Бару.

“Поставили смо добре темеље за нови замах у сектору црногорске пољопривреде, рибарства и области безбједности хране. Управо на тим темељима сада почињемо са реализацијом новог МИДАС-а”, казао је Симовић појашњавајући да он треба да да одговоре у три кључна правца.

MPRRMPRR

Први је, како је казао, подршка сектору пољопривреде кроз обезбјеђивање грантова за диверзификацију пољопривреде у руралним подручјима, са циљем да се подржи развој других активности на домаћинству и тиме повећају приходи пољопривредника, као и подршка откупу пољопривредних производа, у првом реду формирању откупних центара за млијеко, али и друге производе. Ова мјера подршке, како је казао Симовић, дизајнираће се у у сарадњи са корисницима.

“Пружамо руку. Заједно треба да сагледамо ко ће бити носилац тих откупних центара и како да они буду одрживи. Ту видимо простор за нова радна мјеста, простор да се ангажованије покрену кооператове и произвођачке организације, да удружења буду оно што треба да буду. Држава је створила претпоставке, удружите се, покажите да можете да радите организовано, имате и имаћете подршку”, поручио је Симовић.

Симовић се осврнуо и на подршку која ће кроз МИДАС 2 бити усмјерена на постизање веће конкуретности сектора рибарства. “Помоћићемо рибарима, и очекујемо да на путу остваривања заједничких искорака будемо партнери. Снажна подршка намијењена је и за подизање инфраструктуре у том сектору, у дијелу изградње рибарских лука и првих мјеста искрцаја. У том дијелу, Симовић је имао посебну поруку за све који мисле да ће рибарске луке нарушити амбијент приморских градова, гдје је њихова изградња планирана, а то Херцег Нови, Бар и Улцињ. “Рибарске луке су потребне рибарима, и по угледу на развијене европске приморске земље, рибарске луке само могу да оплемене приморски амбијент и унаприједе туристичку понуду”, казао је Симовић.

Посебна компомента МИДАС 2 пројекта односи се на подршку даљем јачању система безбједности хране у Црној Гори. Потпредсједник Симовић је казао, да се желе направити два кључна искорака: да се коначно ријеши питање правилног одлагања нус производа животињског поријекла, и ојачају капацитети Фитосанитарне лабораторије на БТФ –у, као и Лабораторије на УДГ-у за мед и вино. “Желимо да ојачамо те лабораторије, да оне буду истински сервис пољопривредницима, а не затворене акадамске институције”, поручио је Симовић.

“Све ово радимо у тренутку када се црногорска пољопривреда пипрема за улазак у ЕУ. Не желим да лицитирам са роковима, али Црна Гора припада ЕУ и њеним чланством ЕУ ће постати богатија. Црна Гора ће у ЕУ унијети нову вриједност, не обимом, него квалитетом, специфичношћу, аутохтоним производима који имају географску препознатљивост и органски предзнак. А да би то постигли, морамо за ЕУ припремити наведена три сектора. Зато нам подршка кроз МИДАС 2 долази у правом тренутку, посебно важном јер се на нивоу ЕУ приводи крају реформа Заједничке пољопривредне политике (ЗПП) и у времену када ми нашу аграрну политику прилагођавамо том покретном циљу”, казао је Симовић истичући да је охрабрен правцем у којем иде реформа ЗПП, јер иде управо у правцу који одговара црногорској пољопривреди, правцу у којем Црна Гора и креира мјере подршке, а то је подршка у правцу јачања дохотка пољопривредних произвођача, јачања малих газдинстава, и подршке младим пољопривредницима, и руралном развоју.

Симовић је још једном позвао пољопривредне произвођаче и рибаре да буду партнери и на овом пројекту, да кроз отворену комуникацију и дијалог, остварују нове искораке, за добро произвођача и рибара, локалних заједница и укупне економије Црне Горе.

Представница СБ Лада Стрелкова посебно је похвалила посвећеност коју је показало Министарство пољопривреде и руралног развоја у реализацији мјера подршке кроз први МИДАС пројекат, који је, како је казала, резултирао значајним напретком у сектору пољопривреде, у дијелу унапређења производње и испуњавања стандарда ЕУ и припреме за коришћење ЕУ фондова, и уопште заједничком доприносу на очувању и развоју руралних подручја и равномјернијем регионалном развоју Црне Горе. 

Она је пдосјетила да је кроз МИДАС 1 пројекат раеализовано 660 грантова, у износу од 6,5 милиона еура, и укупно инвестирано више од 13 милиона еура.

“Унапређење конкурентности у секторима пољопривреде и рибарства, како би се боље испунили захтјеви процеса приступања, намеће трошкове како појединачним предузећима тако и земљи уопште, кроз потребу значајних улагања у јавна добра и стварање подстицајног окружења. Уз помоћ пројекта ће се задовољити неке од тих потреба за улагањем, док ће се истовремено подржати развој пољопривредног сектора. Унапрјеђења у области безбједности хране побољшаће конкурентност црногорских произвођача и омогућити им приступ новим тржиштима. Програм грантова ће подстаћи економски развој и инвестиције тако што ће се, у укупном пољопривредно-прехрамбеном ланцу, надовезати на приватна улагања у облику суфинансирања које обезбјеђују корисници. Кроз додатну компоненту пројекта помоћи ће се модернизовање сектора рибарства и ојачати производни капацитети у овом сектору”, казала је госпођа Стрелкова.

 


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?