Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

16 НАТО савезника и 3 партнерске земље усагласиле заједничку набавку копнене муниције

Објављено: 12.07.2018. 15:30 Аутор: мод
У току НАТО Самита у Бриселу, министар одбране мр Предраг Бошковић потписао је данас са министрима одбране 15 земаља чланица НАТО и министром одбране Републике Македоније Меморандум о разумијевању који се односи на мултинационалну сарадњу у вези са набавком одлучујуће муниције копнене војске.

Церемонији потписивања Меморандума присуствовала је замјеница генералног секретара НАТО Роуз Готемелер. Она је похвалила иницијативу, нагласивши да ће то повец́ати способност заједничког коришћења муниције и повећати ефикасно функционисање на терену. Додала је да ц́е временом ова иницијатива помоц́и НАТО снагама да повец́ају своју интероперабилност и ефективност тамо гдје је то најпотребније. Закључила је да ће пројекат такође допринијети смањивању трошкова, омогуц́авајуц́и националним буџетима да додатно унаприједе тренд раста.

Пројекат заједничке набавке започет је на састанку министара одбране НАТО земаља у јуну 2017. године, када су 11 земаља чланица Алијансе и Финска започеле овај пројекат потписивањем писма намјере. Потписивањем Меморандума остварен је правни основ за заједничку набавку копнене муниције.

“Одлучујућа муниција копнене војске” је НАТО термин који подразумијева убојна средства малог и великог калибра, ракетна средства као и друге врсте убојних средстава за копнену војску која, због свог значајног дејства, могу одлучујуће утицати на исход борби.

Меморандум о разумијевању представља основ за међусобну сарадњу у набавкама, одржавању и складиштењу муниције између држава потписница у оквиру новоформиране „ЛБДМ иницијативе“ (Ланд Баттле Децисиве Мунитион Инитиативе – Иницијатива за одлучујућу муницију копнене војске) која ће бити успостављена коначним приступањем држава чланица наведеном Меморандуму.

Сходно наведеном, приступање ЛБДМ иницијативи представља важан корак у процесу планирања одбрамбене политике Црне Горе, при чему би се значајно прошириле могућности за унапређење способности и капацитета Војске Црне Горе.

mod
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?