Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић и Матис у Загребу у оквиру црногорског предсједавања А5

Објављено: 13.07.2018. 19:15 Аутор: мод
У оквиру црногорског предсједавања Америчко-јадранском повељом (А-5), у Загребу је 12. и 13. јула одржан Специјални састанак министара одбране држава чланица А-5, на којем је учествовао министар одбране, мр Предраг Бошковић.

У фокусу Специјалног министарског састанка, којем је присуствовао и секретар за одбрану Сједињених Америчких Држава Џејмс Матис, биле су евроатлантске интеграције, утицај спољних фактора на ситуацију у региону, те равномјерне расподјеле трошкова у домену одбране међу државама савезницама. Имајући у виду актуелне циљеве ове иницијативе, тренутну безбједносну ситуацију у региону, као и црногорско предсједавање Америчко-јадранском повељом А5, министар Бошковић је истакао да ће Црна Гора, као НАТО чланица, наставити да снажно подржава НАТО политику „отворених врата“ и све активности које за циљ имају јачање безбједносне ситуације у региону. Министар Бошковић је, такође, изразио увјерење да ће интеграција Македоније у НАТО допринијети како регионалној стабилности, тако и цјелокупном систему колективне одбране. У циљу унапрјеђења безбједносне ситуације у региону, а у духу добросусједских односа, Црна Гора ће, како је закључио министар Бошковић, наставити да развија пријатељске односе са државама региона. Такође, Црна Гора ће наставити да ради на унапрјеђењу нивоа интероперабилности, са посебним фокусом на учешће у међународним мировним мисијама и операцијама, што је мјерљив доказ посвећености систему колективне одбране за који се Црна Гора опредијелила још након обнове независности 2006. године. 

У оквиру учешћа на Специјалном састанку Америчко - јадранске повеље (А-5) у Загребу 13. јула, министар Бошковић се састао са америчким секретаром за одбрану, Џејмсом Матисом. Министар Бошковић је истакао да посјета Џејмса Матиса региону Југоисточне Европе, као и учешће на Специјалном А-5 састанку током црногорског предсједавања овом иницијативом, додатно указују на посвећеност Сједињених Америчких Државама евроатлантској перспективи региона, односно додатно подржава напоре земаља А-5 у рјешавању актуелних безбједносних изазова. 

Министар Бошковић и секретар Матис сагласили су се да се билатерална одбрамбена сарадња двије земље развија на завидном нивоу, што доказује и значајан број заједничких активности. Бошковић се захвалио на свеобухватној подршци које САД, као главни стратешки партнер, пружају Црној Гори у домену развоја националног одбрамбеног система, те изразио очекивање да ће двије земље додатно унаприједити постојећу сарадњу у својству НАТО савезница, а посебно у областима модернизације и заједничког доприноса колективном систему одбране, имајући у виду да без стабилног региона Западног Балкана нема стабилне Европе, ни стабилног евроатлантског савезништва. С тим у вези, министар Бошковић упознао је саговорника са актуелним приоритетима Министарства одбране, као и плановима за даљи развој Војске Црне Горе, те нагласио чињеницу да ће Црна Гора, у складу са постојећим могућностима, активно подржати сваку иницијативу Алијансе која има за циљ успостављање и одржавање међународног мира и безбједности.

Секретар Матис похвалио је напоре које Црна Гора, као најмлађа НАТО чланица, улаже у оквиру учешћа у међународним мисијама и операцијама, те истакао да ће САД наставити да пружају неопходну подршку Министарству одбране и Војсци Црне Горе у погледу унапрјеђења постојећих одбрамбених капацитета. Матис је такође указао на чињеницу да је Црна Гора успјешно спровела свеобухватне реформе које су резултирале успјехом у оквиру евро-атлантских интеграција, те изразио задовољство што данас Црна Гора представља кључан примјер успјешно спроведених реформи, као и својеврстан фактор безбједности Западног Балкана.
На маргинама Специјалног састанка у Загребу, министар одбране мр Предраг Бошковић састао се и са министром Косовских снага безбједности, Рустемом Беришом. Том приликом, министри су изразили задовољство досадашњом сарадњом у области одбране и размијенили мишљења и ставове о тренутном развоју одбрамбеног сектора, као и будућој билатералној сарадњи двије земље у области одбране. Бошковић и Бериша истакли су да је заједничко учешће у иницијативама регионалног формата један од кључних алата за успостављање дијалога и достизање трајног мира и стабилности на Западном Балкану.

На крају, Бериша се захвалио на подршци коју Црна Гора пружа кроз промоцију НАТО политике “отворених врата’’, указујући на непроцјењив значај спремности Црне Горе да искуства из евроатлантског процеса подијели са земљама које имају исте спољнополитичке приоритете. 

mod 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?