Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бригадни генерал Дакић: Војник не може бити ко год жели, већ само онај који је спреман да бескомпромисно служи својој држави

Објављено: 14.07.2018. 01:37 Аутор: мод
Предсједник Црне Горе, Мило Ђукановић данас је у касарни „Милован Шарановић“ у Даниловграду предао заставу Војске Црне Горе бригадном генералу Драгутину Дакићу, који је тиме и званично преузео дужност начелника Генералштаба Војске Црне Горе од бригадног генерала Илије Даковића.

"Снага држава не огледа се само у моћи употребе оружаних средстава, колико у способности одржања мира. Војска Црне Горе биће посвећена очувању мира самостално и у заједници са другима, увијек прва да притекне и потоња да остане" нагласио је министар мр Предраг Бошковић током свог излагања. Поручио је да нам етика налаже, а историја учи да пажљиво сабирамо властите снаге у заштити најважнијих државних интереса и додао: "Зато војни барјак који данас прелази из једне у другу руку предајте са достојанством, а прихватите с поносом... нека се високо лепрша како и доликује онима чију традицију баштинимо". Захваливши генералу Даковићу на поштеном и ваљаном обављању дужности, пожелио му је успјех на новим задацима. "Генерале Дакићу.... храстово знамење што Вам од данас краси еполете обавезује Вас да више нијесте само своји већ и одговорни пред стројем потомака јунака и пред стројем отаџбине. Положена заклетва, али и насљеђе, Вас обавезује да чашћу и животом браните највеће вриједности Црне Горе, да истрајете кад не буде снаге, да устанете кад не буде жеље и да поступате кад сумња надвлада наду. Зато марширајмо пуним еланом и полетом заједно за Црну Гору", закључио је Бошковић.

Новоименовани начелник Генералштаба, генерал Дакић, истакао је да му нова дужност представља изузетну част и обавезу. 

„Дужност преузимам на дан када је војни елемент националне моћи Црне Горе, несумњиво имао врло важну улогу у потврђивању њене независности 13. јула 1878. године на Берлинском конгресу, и истог дана 1941. године, када је букнуо Тринаестојулски устанак, акт отпора и побуне црногорског народа против фашизма. Постављење на ову дужност доживљавам као велико признање али и обавезу да пружим, како свој лични, тако и професионални, максимум“, нагласио је начелник ГШ Војске Црне Горе. 

Он је додао да ће од припадника Војске Црне Горе захтијевати максималну преданост у извршавању додијељених задатака и мисија, уз поштовање свега оног, не само дефинисаног законском обавезом већ и етиком и људским вриједностима. 

„Тражићу да поштујете начела најхуманијег, најчаснијег и најпатриотскијег позива који сте одабрали, перманентно доказујући да војник не може бити ко год жели, већ само онај који је спреман да бескомпромисно служи својој држави и њеним интересима“, казао је генерал Дакић. 

Генерал Даковић је изразио захвалност предсједнику, министру и члановима Савјета за одбрану и безбједност због указаног повјерења да „као лидер води строј, у периоду када је наша земља већ чврсто и одлучно трасирала свој пут ка сигурнијој будућности, ка колективној безбједности, ка великој, сада већ 29-чланој породици најдемократскијих и најразвијенијих држава свијета“.
„А за ових протеклих 9 мјесеци, својски сам се трудио да испуним своје обећање: да ћемо наставити да промовишемо Црну Гору и њене вриједности, да ћемо настојати да институционално одговоримо свим изазовима са којима се сусријећемо на локалном, регионалном и глобалном нивоу, те да заједничким снагама наставимо да даље унапређујемо статус професионалних припадника Војске. Како у професији, тако и у друштву. Зато данас осјећам једну велику обавезу, да се свима са којима сам непосредно радио и и са којима сам дијелио посвећеност повјереним нам задацима, искажем једно велико хвала“, закључио је генерал Даковић. 

Свом насљеднику је поручио да му оставља систем који мора наставити путем унапређења својих капацитета, уз увјерење да ће нови начелник, са колегама и сарадницима, успјети да реализује све што се од њих очекује.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?