Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Трећа сједница УО Пројекта СЕЕИИСТ: Додатно јачање сарадње између учесница важно за наредну фазу

Објављено: 14.07.2018. 02:09 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke


Трећи састанак Управног одбора Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе одржан је данас у Скопљу. Сједницом Одбора је предсједавала министарка науке Црне Горе, др Сања Дамјановић.

Састанку су присуствовали чланови одбора и њихови представници: г-дин Ервин Демо, г-дин Леандер Литов, г-дин Костадин Костадинов, г-ђа Алма Хасановиц, г-дин Арбер Геци, г-дин Батон Дусхи, г-дја Мимоза Ристова, г-дја Биљана Трајковска, г-ђа Милица Голубовиц Тасевска и г-ђа Маријета Барјактаровић Ланзарди.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
У уводном дијелу састанка присутне је поздравио новоименовани министар образовања и науке Републике Македоније, др Арбер Адеми, који је указао на научни, технолошки и економски значај пројекта за Регион и потврдио чврсту подршку Македоније овом пројекту. Он је такође позвао све земље учеснице да се уједине и дјелују у циљу остварења овог заједничког пројекта.

Министарка Дамјановић, актуелна предсједавајућа Управним одбором, захвалила се домаћину и у обраћању указала на значај кооперације у сљедећој, тзв. Припремној, фази пројекта. Она се опет осврнула на вишеструке бенефите овог регионалног пројекта, посебно истичући његов значај за младе људе и спријечавање одлива талената.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Проф. Хервиг Шопер, некадашњи генерални директор ЦЕРН-а и посебни гост састанка, казао је да овај пројекат не подразумијева само јачање научних капацитета, технолошки развој и економско оснаживање, већ да се његова посебност састоји управо у окупљању земаља. С тим у вези, он је похвалио досадашњу динамику сарадње на овом пројекту у Региону.

Управни одбор је на данашњој сједници разматрао наредне кораке и заједничке активности по питању Припремне фазе пројекта, као и могућности финансирања. Одбор се сагласио да је потребно радити континуирано на подизању капацитета и у том смислу већ су представљени финализовани пројектни приједлози. На сједници су разматране и опције за пријављивање за различите међународне програме за истраживања и иновације.

Чланови Одбора су закључили да је у овој фази пројекта најзначајније додатно јачање сарадње између учесница и посвећеност у изналажењу свих могућности које би могле да допринесу успјешној реализацији пројекта.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Састанку Управног одбора претходио је билатерални састанак министарке Дамјановић са министром образовања и науке Републике Македоније, г-дином Адемијем. Министар Адеми је још једном потврдио снажну подршку Македоније овом пројекту, док је министарка Дамјановић изразила задовољство чињеницом да је македонска страна веома брзо разумјела значај пројекта за Регион и захвалила се на активном и посвећеном доприносу његовој реализацији.

Министри су такође разговарали о сљедећим заједничким активностима на пројекту, као и додатном јачању веома успјешне билатералне сарадње у научно-технолошкој области између двије земље.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?