Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић: Најава МЦП СПЦ да одржи парастос Дражи Михаиловићу недопустив је чин и за сваку осуду

Објављено: 15.07.2018. 19:39 Аутор: мку
Поводом најављеног парастоса некадашњем водји четничког покрета Дражи Михаиловићу, који ће служити Митрополија црногорско приморска реаговао је министар културе Александар Богдановић:

Најављени парастос, који ће Митрополија црногорско приморска служити некадашњем вођи четничког покрета, представља недопустив чин - и са историјског и са културолошког аспекта. Занимљиво и парадоксално - све се дешава у данима током којих Црна Гора слави најзначајнији датум из своје снажне и дуговјечне антифашистичке традиције.

Чињеница да је неко, а посебно вјерска организација, одлучила да стане иза догађаја који директно нарушава антифашистичке вриједности, дубоко укоријењене у данашњој Црној Гори, не само да забрињава - већ говори о њиховој јасној спремности да провокацијама утичу на друштвени курс и темеље на којима почива наша држава.

Најављени догадјај је, дакле, чин усмјерен против идеје слободе, против идеала којима су у својим борбама били водјени наши преци, против антифашизма као правца који је незаобилазан у глобалним оквирима.

Због свега тога, слављење четничког покрета и њихових вођа у Црној Гори, посебно када вјерске институције стоје иза тога, недопустиво је и за сваку осуду. У коначном, слављење Драже Михаиловића и покрета који је предводио - директно је усмјерено против Црне Горе. Иза тога, јасно је, стоји очигледна намјера да се наруши култ антифашизма у нашој држави и да се отварањем подјела, на крају, утиче на друштвени склад и грађански карактер Црне Горе.

Министарство културе, стога, најоштрије осудјује одржавање најављеног скупа, али истовремено апелује на грађане да не насиједају на провокацију - што тај чин, без сумње, јесте.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?