Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Прате примјену Правилника о захтјевима за еко дизајн неусмјерених сијалица за домаћинства

Објављено: 15.07.2018. 17:47 Аутор: Министарство економије
Министарство економије, у сарадњи са управама за инспекцијске послове и царина, интензивно ради на обезбјеђивању механизама за контролу примјене прописа којим се уређују захтјеви еко дизајна производа који утичу на потрошњу енергије, саопштено је из тог Владиног ресора.

На састанку, који су прошле седмице одржали представници те три институције, разговарано је о примјени Правилника о захтјевима за еко дизајн неусмјерених сијалица за домаћинства, у складу са којим је од 1. јула забрањен увоз и стављање на тржиште неусмјерених сијалица са жарном нити од 100 вати (W) и више.

Из Министарства економије казали су агенцији Мина-бусинесс да су, захваљујући бројним радионицама одржаним у протеклих неколико мјесеци, тржиште, али и инспекцијски органи, добро припремљени за примјену те ставке из поменутог Правилника.

„Не очекујемо потешкоће у примјени и поштовању овог, а од јануара наредне године и осталих правилника који се тичу забране стављања на тржиште енергетски неефикасних технологија”, рекли су из Министарства. 

Важна је, како се додаје, чињеница да велики број црногорских увозника и дистрибутера производе већ набавља из земаља Европске уније (ЕУ), у којима су правилници те врсте на снази пуних шест година, што значи да велики број уређаја који се могу наћи у Црној Гори већ испуњавају захтјеве енергетске ефикасности.

Министарство ће, како су саопштили његови представници, заједно са управама царина и за инспекцијске послове, а у циљу заштите грађана и смањења утрошка електричне енергије, интензивно пратити њихову примјену.

„Правилником о захтјевима за еко дизајн неусмјерених сијалица за домаћинства забрањује се стављање на тржиште класичних сијалица са жарном нити од 100 W и веће, али не и продаја оних које су се до датума примјене Правилника већ нашле на тржишту. На овај начин, дистрибутерима је омогућено да продају залихе сијалица које су увезли до 1. јула, а забрањује се увоз, односно стављање на тржиште ове врсте сијалица након поменутог датума“, казали су из Министарства.

У складу са Правилником, стављање на тржиште класичних сијалица са жарном нити снаге 100 W и веће није дозвољено од 1. јула. 


Исто ће важити за сијалице снаге од 75 W и веће од 1. јануара наредне године, за сијалице снаге од 60 W и веће од 1. јула наредне године, а од 1. јануара 2020. године неће бити дозвољено стављање на тржиште свих класичних сијалица са жарном нити, осим оних базираних на некој новој, енергетски ефикаснијој технологији.

„Осим овог, Министарство економије је донијело и сет правилника који се односе на расхладне и уређаје за климатизацију, машине за прање и сушење веша и прање посуђа, телевизоре, електрична напајања, сет-топ боксове, електричне моторе, вентилаторе, пумпе за воду и циркулационе пумпе“, објаснили су у том Владином ресору.

Циљ је, како се закључује, обезбјеђивање свих неопходних услова да се грађанима обезбиједи доступност и употреба само оних уређаја који су енергетски ефикасни и чијом се употребом смањују трошкови.

(крај) сам
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?