Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Бошковић састао се са гувернером Савезне државе Мејн, Полом Лепејџом и командантом Националне гарде Мејна, генералом Дагласом Фарнемом

Објављено: 16.07.2018. 23:11 Аутор: мод
Министар одбране, мр Предраг Бошковић, састао се данас са гувернером Савезне државе Мејн, Полом Лепејџом и командантом Националне гарде Мејна, генералом Дагласом Фарнемом, који бораве у званичној посјети Црној Гори.

Министар Бошковић истакао је да Црна Гора и Сједињене Америчке Државе, у својству НАТО савезница, одржавају квалитетне и садржајне билатералне односе у области одбране. Изразио је задовољство због успјешне реализације заједничких пројеката, који су имали за циљ унапрјеђене интероперабилности и размјену искустава оружаних снага двије земље. С тим у вези, министар Бошковић истакао је захвалост Националној гарди Савезне државе Мејн на указаној подршци и помоћи у оквиру Државног програма партнерства (Стате Партнерсхип Програм – СПП) који датира од 2007. године. Бошковић је додао да је сарадња посредством наведеног програма умногоме допринијела развоју способности Војске Црне Горе, а посебно у доменима припрема за учешће у међународним мисијама и операцијама, развоју људских ресурса и испуњавању неопходних услова за пуну интеграцију у НАТО.

Бошковић је такође изразио задовољство актуелним пројектима у оквиру којих се развија сарадња кроз Државни програм партнерства, са посебним акцентом на унапрјеђење способности за дјеловање у ванредним и кризним ситуацијама. Истакао је да ће заједничко учешће у оквиру НАТО ојачаног присуства у Р. Пољској представљати круну досадашње сарадње Црне Горе и Савезне Државе.

Министар Бошковић упознао је саговорнике са актуелним приоритетима и будућим плановима за развој Војске Црне Горе, модернизацију и јачање црногорског учешћа у међународним мисијама и операцијама. Додатно, Бошковић је нагласио да ће Црна Гора наставити да снажно подржава НАТО политику “отворених врата”, уз увјерење да је потпуна интеграција региона у евро-атлантске структуре предуслов за очување дуготрајног мира и стабилности на овим просторима.

Гувернер Лепејџ изразио је задовољство подовом остварених успјеха у оквиру Државног програма партнерства, те додао да су Оружане снаге Мејна и Војска Црне Горе, кроз размјену искустава и организацију заједничких вјежби и активности, успоставиле нераскидиву спону која обавезује двије земље да јачају свеобухватну билатералну сарадњу. Лепејџ је честитао министру Бошковићу на постигнутим резултатима и реформама, уз увјерење да је Алијанса добила још једног поузданог и кредибилног савезника.
Гувернер Лепејџ је додао да ће Национална гарда Мејна наставити да снажно подржава будући развој Војске Црне Горе како би била у стању да одговори савременим безбједносним изазовима.

Саговорници су се усагласили да је у оквиру Државног програма партнерства неопходно даље унаприједити билатералну сарадњу и у цивилном домену.

mod
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?