Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Генерални директор Директората за међународну правну сарадњу и пројекте Никола Б. Шарановић на Љетњој школи "Европска унија и правна реформа"

Објављено: 13.07.2018. 06:00 Аутор: Министарство правде

Генерални директор Директората за међународну правну сарадњу и пројекте Никола Б. Шарановић гостовао је данас на Љетњој школи "Европска унија и правна реформа", коју организују Центар за уставне студије и демократски развој из Болоње и Институт друштвених наука из Београда.

Говорећи на тему међународне подршке реформама у области владавине права у Црној Гори, Шарановић је представио тренутно стање у преговорима у поглављима 23 и 24, као и систем коришћења ИПА и других међународних пројеката подршке у овој области, како мултилатералног, тако и билатералног карактера.

Шарановић је подсјетио на једно од темељних начела Европске уније, принцип субсидијарности, према којем више инстанце не треба да преузимају нижим инстанцама иницијативу коју оне могу реализивати својим средствима и потенцијалима. У том смислу, указао је на потребу максималног коришћења унутрашњих капацитета, знања и вјештина, за постизање стандарда Европске уније у области владавине права, и њихово јачање за будуће изазове у процесу преговора о чланству.

Као примјер квалитетне комуникације са међународним организацијама, Шарановић је навео Међународну организацију за развој права (ИДЛО), чији Црна Гора ове године постаје пуноправни члан, а са којом Министарство правде организује Регионални форум о правосудној сарадњи, и која спроводи низ корисних пројеката у области привредног права у Црној Гори.

Уз подршку ИДЛО-а, заједно са Центром за студије демократских институција Роберт Ј. Арбернетхy, Балканским програмом Сир Рицхард и Академском истраживачком мрежом ТАРН, организована је и овогодишња међународна љетња школа "Европска унија и правна реформа".

Предавачи су професори из Холандије, Италије, Њемачке, Србије и Уједињеног Краљевства, а Школу похађају студенти из свих земаља Западног Балкана, Италије, Палестине, Сјединих Америчких Држава, Словачке и Украјине.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?