Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Митрополија црногорско приморска манипулацијама понижава идентитет свих нас

Објављено: 17.07.2018. 04:50 Аутор: мку
У вези са саопштењем Митрополије црногорско приморске, Министарство културе користи прилику да се обрати сљедећим реаговањем:

Без тежње да претјерано полемишемо са ставовима у којима је представљен сасвим упитан сплет насумично изабраних, у највећој мјери нетачних података, уз покушаје омаловажавања државе, њене историје и градјана, вјерујемо да управо Митрополија црногорско приморска јасно показује на који се начин, манипулишући, понижава идентитет свих нас.

 Јасно је како је сјутрашњи догадјај иза којег они стоје - све осим афирмације црногорског идентитета и било чега што има везе са црногорским културним бићем. Четнички покрет нити је дио црногорског идентитета, нити је дио антифашистичког покрета. 

Поистовјећивање зеленашког покрета и борбе за независност Црне Горе по њеној окупацији са четничким покретом - још је једна провокација коју упућује Митрополија црногорско приморска. На такав став тешко је дати коментар који би био у границама примјереног - но, по романсираној верзији “историје” коју представља Митрополија црногорско приморска, испашће како је и сам Дража Михаиловић био борац за слободу Црне Горе.

 Не, цијењени представници Митрополије црногорско приморске, ви обмањујете - нити је четнички покрет био слободарски, нити је Дража Михаиловић водио прве антифашистичке устанке. У тај је устанак, први, кренуо управо црногорски народ - на датум који сте овог пута покушали да унизите организовањем парастоса личностима које историја не памти ни по чему добром. 

Не желимо да слушамо ваше верзије историје. Јер, ваша тумачења историје и митоманија овим просторима нијесу донијели ништа добро. Према томе, нама остаје да још једном позовемо градјане на суздржаност, да не одговарају на још једну у низу провокација, јер је Црна Гора увијек имала разумијевања - па чак и за оне који у континуитету подривају све што јесу вриједности наше државе и друштва. А једна од кључних, темељних - јесте управо антифашизам.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?