Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пријављивање на накнадни конкурс за средње школе у августу, уписано 6503 ученика

Објављено: 18.07.2018. 16:20 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете
Накнадни конкурс за упис ученика у први разред средњих школа је у припреми и биће објављен током јула, а пријављивање ученика планирано је за 15, 16. и 17. август. Одређени број ученика основних школа упућен је на поправне испите који ће се одржати у првој половини августа, тако да ће и ови ученици моћи да се пријаве на конкурс у августовском року.

У средње школе у јунском року уписано је 6503 ученика. Од тог броја у програме гимназије уписано је 2013 ученика. У стручне школе на програме у четворогодишњем трајању уписано је 3419 ученика. На програме стручних школа у трогодишњем трајању уписан је 1071 ученик.

“Подаци јасно указују на то да смо са кампањом за упис у стручне школе као и другим активностима које смо реализовали у претходном периоду, направили значајне помаке у стручном образовању. Они за резултат имају повећано интересовање ученика за профиле у средњим стручним школама, који омогућавају лакше укључивање на тржиште рада и даљи професионални развој”, саопштио је директор Директората за средње образовање у Министарству просвјете Вељко Томић.

“Карактеристично за уписни рок који је завршен је то да су у појединим школама формирана одјељења за образовне програме за које дуго није било интересовања ученика или их није било у образовној понуди школа. На примјер, у Тивту је формирано одјељење кувара, при чему се за упис пријавило скоро два пута више ученика од траженог броја. У Будви се за овај програм пријавило двоструко више ученика у односу на претходну школску годину. Куваре ћемо послије дужег низа година имати и у Улцињу. У Подгорици се пријавило одјељење више од траженог броја. Сва уписна мјеста за овај профил у јунском року попуњена су у школама у Бару, Бијелом Пољу, Никшићу и Пљевљима. У Подгорици имамо пријављене ученике за образовни програм столар.

Ученици али и њихови родитељии су схватили које могућности пружају стручне школе. То су установе које имају проходност ка сродним факултетима ради наставка образовања, али и омогућавају квалитетно практично образовање које се реализује у реалном радном окружењу, што је кључно за бржу запошљивост и улазак на тржиште рада”, закључио је Томић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?