Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пријављивање за 91. награду Оскар у категорији Најбољи страни филм

Објављено: 18.07.2018. 18:11 Аутор: МКУ


Министарство културе, у сарадњи са Филмским центром Црне Горе, упућује позив домаћим филмским продуцентима да до 10. септембра 2018. године пријаве дугометражни филм (играни, документарни, анимирани - преко 40 минута) за избор црногорског кандидата за 91. награду Америчке академије филмске умјетности и науке – Оскар у категорији Најбољи страни филм у 2018. години.
Право учешћа имају регистровани црногорски филмски продуценти, под условом да је:

- филм прво јавно приказан у земљи која га пријављује у периоду између 1. октобра 2017. и 30. септембра 2018. године, као и да је први пут јавно приказан у домаћем комерцијалном биоскопу (зарад профита продуцента и приказивача) седам дана у континуитету. Филм који у било којој верзији буде имао јавно приказивање или дистрибуцију у небиоскопском контексту, прије првог биоскопског приказивања, неће бити прихватљив за учешће;

- током приказивања филм рекламиран и медијски експлоатисан на уобичајен начин;

- филм снимљен на црногорском или неком од језика у службеној употреби у Црној Гори;

- продуцент у потпуности подмирио све финансијске обавезе према ауторима, екипи и глумцима (хонорари, порези, доприноси, итд), што се односи и на регулисање ауторских права за коришћење музике, инсерата, …

Поред доказа да филм испуњава претходно наведене критеријуме, продуцент је дужан да достави и:

- изјаву да филм испуњава услове и техничке карактеристике прописане Специјалним правилима Америчке академије и Правилима Министарства културе;
- комплетан попис имена чланова филмске и глумачке екипе с подацима о њиховом држављанству или мјесту сталног пребивалишта;
- кратки синопсис филма на црногорском језику;
- биографију, филмографију и фотографију редитеља;
- три до пет репрезентативних фотографија филма;
- биоскопски плакат филма;
- оригиналне чланке из новина и магазина којима се рекламирало прво јавно приказивање филма у комерцијалном биоскопу седам дана у континуитету;
- контакт-податке продуцента.

Комплетна документација подноси се до назначеног датума непосредно Архиву Министарства културе или поштом на адресу: Министарство културе, Његошева улица, 81250 Цетиње – с назнаком: Селекционој комисији за награду Оскар у категорији Најбољи страни филм у 2018. години.

Продуцент је дужан да на захтјев Министарства културе и Филмског центра Црне Горе, дан прије приказивања пред члановима Селекционе комисије, достави копију пријављеног филма. Селекциона комисија оцјењиваће само филмове који буду достављени на технички исправној копији (35мм/70мм/ДЦП). Комисија може прихватити да оцјењује филм и на БлуРаy или ДВД копији.

О избору црногорског кандидата одлучиваће Селекциона комисија на основу Специјалних правила Америчке академије и Правила Министарства културе.

Ако се продуцент не буде придржавао одредби конкурса, Специјалних правила Акедемије и Правила Министарства, биће дисквалификован.

Резултати конкурса биће јавно објављени.

Уколико одређени филм буде одабран као црногорски кандидат, апликациони материјал мора бити достављен Америчкој академији до понедјељка, 1. октобра 2018. године у 17 сати по локалном времену у Лос Анђелесу.

За додатне информације се можете обратити Министарству културе на мејл: илија.суботиц@мку.гов.ме

Правила Америчке академије и Министарства културе, као и Образац изјаве продуцента, можете преузети путем сљедећих линкова:

Образац изјаве продуцента
Специјална правила Америчке академије
Правила Министарства културе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?