Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора и Италија јачаће сарадњу у образовању

Објављено: 19.07.2018. 18:03 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Црна Гора и Италија јачаће сарадњу у образовању кроз заједничке активности које ће бити засноване на потписаном Споразуму о сарадњи у области културе и образовања, закључено је на данашњем састанку министра просвјете др Дамира Шеховића и новоименованог амбасадора Италије у Црној Гори Њ. Е. Луке Зелиолија.

Током састанка потврђене су намјере о јачању односа у области образовања кроз, између осталог, активности на промоцији италијанског језика у Црној Гори. У том контексту, договорено је да се убрзано ради како би се црногорским студентима који желе да студирају у Италији омогућило да међународни сертификат о знању италијанског језика, који је предуслов за студије у Италији, могу добити и у Црној Гори. Додатно, амбасадор је истакао задовољство чињеницом да се италијански језик изучава у 47 основних и 22 средње школе у Црној Гори.

Амбасадор Зелиола најавио је и активности на јачању сарадње у области студентских размјена. Саговорници су се сагласили да је до сада урађено доста на пољу сарадње у образовању, посебно када се узме у обзир да већ сада сваке године влада Италије додјељује кандидатима из Црне Горе извјестан број студентских стипендија. Осим тога, Црна Гора кроз програм Темпус и Ерасмус + највише сарађује са универзитетима из Италије.

Састанак је закључен сагласношћу да ће представници обије стране континуирано пратити заједничке активности и кроз поменути споразум радити на њиховом ширењу.

ПР служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?