Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана регионална конференција Сви за једног, један за све

Објављено: 20.07.2018. 02:49 Аутор: мод
Регионална конференција Сви за једног, један за све, коју је организовала НВО АЛФА Центар, у оквиру кампање #WеАреНАТО у сарадњи са НАТО Одјељењем за јавну дипломатију (НАТО Публиц Дипломацy Дивисион- ПДД), одржана је данас у Подгорици.

Конференција је окупила представнике државних институција земаља региона, чланица НАТО савеза (Албанија, Република Хрватска, Црна Гора) и представника законодавне власти, локалних самоуправа и цивилног сектора из Црне Горе. Током конференције су разматрани и закључци са самита у Бриселу. На конференцији је, испред Министарства одбране, учествовала начелница Дирекције за НАТО и ЕУ, Радмила Перовић.

Као један од учесника панела на тему Механизми заједничке одбране, Перовић је истакла да се Црна Гора, чланством у НАТО, јасно опредијелила да доприноси систему колективне одбране, чији је највећи гарант управо Сјеверноатлантски савез. Додала је и да чланство у сјеверноатлантској заједници за Црну Гору представља привилегију, али и додатну обавезу и подстицај за посвећено извршавање задатака са НАТО агенде у циљу унапређења одбрамбеног сектора.

У том контексту, Перовић је истакла да је у години након стицања чланства у Алијанси, Црна Гора посебну пажњу посветила достизању нивоа издвајања за одбрану у износу од 2% БДП, односно 20% одбрамбеног буџета за модернизацију и опремање, што је формализовано Националним планом за инвестирање у одбрану за период 2018-2024, који је Влада Црне Горе усвојила у новембру прошле године. Достизањем ових буџетских критеријума, усаглашених од стране НАТО савезника на Самиту у Велсу 2014. године, Црна Гора улаже у сопствене капацитете и додатно унапређује одбрамбени сектор, нагласила је Перовић.

Говорећи о бенефитима које је Црна Гора стекла након чланства у НАТО, Перовић је издвојила мисију заштите ваздушног простора Црне Горе (Аир Полицинг), која је започела 5. јуна ове године, што представља најбољи примјер и доказ да је, чланством у НАТО, безбједност Црне Горе питање од значаја за још 28 савезника.
Пројектовању стабилности, као једном од кључних НАТО задатака, Црна Гора ће наставити да доприноси кроз учешће војника у међународној мисији Одлична подршка, у Авганистану, а ускоро и кроз учешће два официра у НАТО мисији на Косову - КФОР, закључила је Перовић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?