Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Котору: Потреба Црне Горе је развијен рибарски сектор и одрживо рибарство

Објављено: 20.07.2018. 19:03 Аутор: МПРР

MPRR MPRR

Црна Гора жели да развије модеран рибарски сектор, у коме ће се са морским ресурсима управљати на одржив начин, уз истовремено јачање рибарске флоте и конкуретности рибара, као и валоризацију тог потенцијала кроз туристичку потрошњу, оцијенио је данас у Котору потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић.

MPRR„Желимо да одговорно управљамо ресурсима, али и да сачувамо специфичности нашег рибарства које има вишеструку функцију, не само економску и еколошку, него и социјалну и културолошку. Треба нам модеран, одржив рибарски сектор који ће запошљавати рибаре и њихове породице, и који ће све већој туристичкој потрошњи обезбиједити специфичне производе и плодове нашег мора, казао је Симовић који је данас у Институту за биологију мора, заједно са шефом Делегације ЕУ у Црној Гори Аивом Оравом, говорио на презентацији реализованог ИПА пројекта за унапређење рибарства, вриједног скоро пола милиона еура.

Пројекат „Јачање контроле и управљања у рибарству” је у претходних 18 мјесеци реализовао шпанско-црногорски конзорцијум Трагсатец-СтудиобЛассо, а финансиран је из средстава претприступне помоћи ЕУ. Кроз пројекат унапређен је Рибарски информациони систем, опремљена рибарска пловила са електронским уређајима за вођење евиденције о риболовним активностима и пловидби. Унапређен сектор инспекцијске контроле, борба против нелегалног риболова и безбједност пловидбе. Поред наведеног, извршена је и обука свих заинтересованих субјеката у морском рибарству за употребу савремених технологија.

Потпредсједник Симовић је казао да су кроз овај и друге пројекте у сектору рибарства, у претходном периоду, створени добри темељи на које треба да се надогради инфраструктура коју захтјева Заједничка европска рибарска политика.

„Морамо имати ново законодавство, изграђене инситутуције, јаче инспекцијске службе. Урадили смо доста. Формирали нови Директорат за рибарство у Министарству, јачали инспекцију, опремали лабораторије, кроз пројекат који данас представљамо унаприједили систем контроле. Сада је питање како даље развијати рибарство. То питање има посебну тежину у условима када имамо двоструке обавезе. Имамо унутрашњу обавезу и потребу да развијемо конкуретност рибарског сектора, да малу и застарјелу флоту осавременимо, побољшамо безбједност на мору, обезбиједимо одрживи излов, сљедљивост плодова мора, безбједност хране“, казао је Симовић, додајући да истовремено Црна Гора има обавезу да усклади рибарски сектор са обавезама ЕУ рибарске политике.

„На том путу тражимо и очекујемо разумијевање за потребу развоја малог црногорског сектора рибарства, који изловљава незнатне количине рибљих ресурса. У контексту ограничавања излова на међународном нивоу, посебно у развијеним рибарским земљама које имају риболовне прелове, сигурни смо да Црна Гора, као и друге сличне државе, неће бити заустављена у потреби развоја, уз поштовање свих приниципа одрживог управљања ресурсима“, оцијенио је Симовић.

 „То није лак пут, али смо сигурни да ћемо уз наставак подршке од стране наших међународних партнера, прије свега ЕУ, као и кроз већ започете или нове пројекте (МИДАС 2, ИПА 2018), направити нове искораке у овом сектору. Рибарство је дошло на ред. Знам за деценијско нестрпљење рибара, њихова очекивања, потребе, поруке које често добијамо. Заједно: институције и рибари, можемо доста тога да ријешимо. Бићемо јачи, сигурнији и продуктивнији, и уз партнерство са ЕУ, сигуран са да резултати неће изостати.

Шеф Делегације ЕУ у Црној Гори, Аиво Орав истакао је да ће ЕУ наставити да подржава даље јачање капацитета у црногорском сектору рибарства, у правцу усклађивања са ЕУ политиком у овој области. Посебно је нагласио потребу јачања свијести о важности заштите рибљег фонда и одрживог коришћења рибљих ресурса. Амбасадор Орав је исказао задовољство са постигнутим резултатима пројекта који је финансиран из средстава ЕУ претприступних фондова.

MPRRMPRR

Симовић разговарао са руководством Института за биологију мора

У разговору са представницима Института за биологију мора, на челу са директором Мирком Ђуровићем, Симовић је изразио задовољство посјетом институцији која, како је казао, баштини вишедеценијску традицију, са изграђеним и охрабрујућим научним потенцијалом.

Симовић је оцијенио да је Институт за биологију мора научна институција која има капацитет да, заједно са Министарством и рибарима, одговори потребама развоја црногорског рибарства пред којим су бројни изазови - изазови развоја и усаглашавања са ЕУ стандардима.

Организација, тимски рад и атмосфера у Институту може да буде примјер и другим академским срединама како се примјеном научних сазнања одговара на потребе развоја.

На састанку је било ријечи о потреби даљег усавршавања кадрова ове институције, као и доприноса те институције у даљим активностима Министарства на плану развоја сектора рибарства. Посебно је истакнута потреба формирања рибарских лука у Херцег Новом, Улцињу и Бару, изградња инфраструктуре на мјестима првог искрцаја, као и наставка активности на уређењу рибљих пијаца у дијелу унапређења стандарда безбједности хране, као и других потребних инфраструктурних садржаја који треба да испрате развој рибарског сектора у Црној Гори.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?