Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реконструисаће двије школе у Мојковцу

Објављено: 20.07.2018. 20:48 Аутор: ПР ЦЕНТАР
Основна школа (ОШ) „Алекса Бећо Ђилас“ и Средња мјешовита школа (СМШ) „Вуксан Ђукић“ у Мојковцу ће, у оквиру Пројекта примјене мјера енергетске ефикасности, бити потпуно реконструисане у наредних пет мјесеци, најавила је министарка економије, Драгица Секулић.

PR CENTARОна је данас у Мојковцу, са директором компаније ЈВ „Роаминг Монтенегро“ Далибором Миловићем потписала Уговор о извођењу радова, у оквиру Пројекта примјене мјера енергетске ефикасности, у ОШ „Алекса Бећо Ђилас“, СМШ „Вуксан Ђукић“ у Мојковцу и Јавној установи (ЈУ) Завод „Комански мост“ у Подгорици.

Секулић је истакла да је Уговор вриједан 2,8 милиона еура, од чега је, како је појаснила, за двије школе у Мојковцу издвојено 1,7 милиона.

„Уговор подразумијева потпуну реконструкцију ова два школска објекта. То значи да ћемо, у наредних пет мјесеци, најкасније, завршити потпуну реконструкцију свих грађевинских и архитектонских карактеристика ова два објекта. Замијенићемо фасаду, системе гријања, урадити све остале поправке, систем расвјете, уградићемо котлове на пелет. Вјерујем, да ће ови објекти бити удобни, не само наставном особљу него, посебно, нашим ученицима, који похађају ове двије школе“, навела је Секулић.

Од почетка реализације пројекта КфW-а, како је казала, реконструисано је 28 објеката.

„Ово је шести Уговор, који данас потписујемо, зато што смо уговорима обухватали по више објеката истовремено, посебно ако су у истом граду. И намјера нам је да све већи број школа и других јавних установа, као што су студентски домови, вртићи, обухватимо овим Пројектом, који се реализује фазно. Очекујем да, у наредном периоду, и остале школе у Црној Гори рекоструишемо“, рекла је Секулић.

Према њеним ријечима, у Подгорици су тренутно у току радови на три објекта.

„То су два ресурсна центра на Забјелу и Гимназија „Слободан Шкеровић“. Радови у та три објекта су вриједни 2,8 милиона еура“, казала је Секулић.

Градоначелник Мојковца, Ранко Мишнић, истакао је да је потписивање Уговора, веома важно за Мојковац и за развој школства у том граду.

„Наравно да то за ученике и комплетан Мојковац веома значи. Захваљујемо се Министарству економије, које улаже много напора да помаже Мојковац“, истакао је Мишнић.

PR CENTARДиректор СМШ „Вуксан Ђукић“, Дејан Вуковић, рекао је да ће услови рада у школама бити значајно побољшани, због тога што је, како је рекао, прије свега ријеч о објектима, који су стари по више деценија и који су одавно били „спремни за реконструкцију“.

„Тако да је ово за нас један врло значајан Пројекат. Урадиће се доста тога. У нашој школи планирана је дјелимична измјена крова, столарије, планиран је молерај, расвјета, систем за гријање. Има доста посла, а све ће, наравно, унаприједити амбијент у којем бораве и наставници и ученици“, објаснио је Вуковић.

Директор ОШ „Алекса Бећо Ђилас“, Веселин Булатовић, подсјетио је да је та школа саграђана 1963. године и да није било неких већих улагања „изузев 2013. године, када смо имали велику инвестицију по питању замјене столарије од стране Амбасаде Јапана“.

„Значајна новчана средства, која ће се уложити, допринијеће да се значајно унаприједе сами услови рада у овој образовно-васпитној институцији, а то ће се директно одразити на квалитет резултата. Мада ти резултати, и до сада нису изостајали. Ми смо у 2017. години добили престижно државно признање, за изванредне разултате у области образовања и васпитања“, подсјетио је Булатовић.

Он је рекао да ће на школи бити замијењен комплетан кровни покривач и да ће се радити на санирању тоалета и на термоизолацији.

„Радови ће званично почети у понедјељак, а ми смо се потрудили да обезбиједимо да настава ни у једном тренутку не трпи. Односно, имамо двије зграде у Улици Светозара Дробњака, гдје ће се, од 3. септембра, када и званично почне наставна година, реализовати наставни процес“, истакао је Булатовић.

Реконструкција двије школе у Мојковцу и ЈУ „Комански мост“ у Подгорици реализује се у оквиру „Програма енергетске ефикасности у јавним зградама“, на основу уговора са Њемачком банком за развој (КфW) вриједности 31,5 милиона еура и донације у вриједности од 4,68 милиона еура.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?