Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пријем на школском броду "Јадран" поводом посјете школског брода Морнарице Републике Италије "Кероли"

Објављено: 21.07.2018. 02:49 Аутор: мод
Поводом посјете школског брода Морнарице Републике Италије “Кероли”, организован је пријем на школском броду “Јадран”, током којег су се званицама обратили министар одбране Црне Горе, мр Предраг Бошковић, и амбасадор Републике Италије у Црној Гори, Њ.Е. Лука Зелиоли.

Министар Бошковић пожелио је добродошлицу члановима посаде и кадетима италијанске Поморске академије, изразивши задовољство што је Министарство одбране Црне Горе домаћин школском броду на којем млади кадети стичу своја прва поморска искуства и упознају се са начином живота на броду. Бошковић је нагласио да сусрет два школска брода, било на мору или у луци, увијек представља посебан догађај, а нарочито када се ради о бродовима са овако богатом историјом, као што су „Јадран“ и „Кероли“.

Министар се захвалио Министарству одбране Републике Италије на вишегодишњој подршци у области школовања кадета Војске Црне Горе на војним академијама у Републици Италији, уз подсјећање да су прошле године на Јадрану постављена на дужност два млада официра која су завршила Поморску академију у Ливорну, поручник корвете Лазар Кнежић и поручница корвете Сара Ракочевић.
Амбасадор Зелиоли се захвалио Министарству одбране Црне Горе на цјелокупној подршци током студијске посјете кадета и боравка школског брода “Кероли” у Тивту. Истакао је да ова посјета представља још један у низу примјера историјски пријатељских односа двије државе, као и прилику за унапрјеђење билатералних односа и размјену искустава између морнарица савезничких држава, Црне Горе и Републике Италије.

Једрилица “Кероли” је произведена 1948. године, по налогу предузетника Рикарда Превеа, који ју је 1983. године донирао италијанској морнарици. Од тада се користи као школски брод Морнарице Републике Италије, и ангажована је многим образовним кампањама, регатама и окупљањима историјских бродова у најважнијим и престижним лукама Медитерана. Једрилица, која је под командом поручника бојног брода Ливија Матрушелија, тренутно је ангажована на обуци кадета треће године Поморске академије из Ливорна, који ће на овом школском крстарењу стицати потребна поморска знања и вјештине.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?