Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Измјенама Закона о стечају уводи се лиценцирање стечајних управника

Објављено: 23.07.2018. 18:43 Аутор: Министарство економије
Измјенама и допунама Закона о стечају одговорност стечајних управника биће јасније дефинисана, а листа стечајних управника биће креирана кроз прецизне критеријуме за именовање стечајних управника.

Генерални директор за индустрију и трансформације Горан Николић и предсједник стечајног одјељења и судија у поступку стечаја Иван Ковачевић били су гости Јутарњег програма ТВЦГ, гдје су говорили о најзначајнијим новинама дефинисаним Нацртом Закона о измјенама и допунама Закона о стечају за који је јавна расправа у току.

Ministarstvo ekonomije„Министарство економије је ресорно задужено за Закон о стечају, а Министарство правде је задужено за листу стечајних управника, тако да је то подијељена надлежност. Постојало је интересовање јавности, а и потреба кроз примјере из праксе за измјене и допуне закона, тако да су Министарство економије и Министарство правде, заједно са Привредним судом, оформили радну групу која је урадила измјене Закона“, казао је Николић.

Према његовим ријечима, једна од важнијих новина тиче се управо листе стечајних управника коју сачињава Министарство правде, а која је до сада била уређена подзаконским актом, због чега, како је објаснио, теже се могла ревидирати.

„Измјенама Закона ће бити омогућено да се направи реизбор и сачини нова листа, а знање стечајних управника биће провјеравано сваких 5 година. Измјенама и допунама ће, такође, бити дефинисано да избор стечајних управника иде редом са листе, што значи да ће за сваки нови стечај бити задужен први сљедећи стечајни управник са листе“, казао је Николић.

На тај начин, како је додао, неће бити могуће рећи да је неко фаворизован.

„Према нашим информацијама, ни до сада није било злоупотреба, али је перепција јавности била таква јер су неки стечајни управници били видљивији од других“, казао је Николић.

Предсједник стечајног одјељења и судија у поступку стечаја Иван Ковачевић казао је да су нацртом Законом јасно прописане ингеренције стечајног управника, као и услови које лице мора задовољити да би било стечајни управник.

„А то је да је држављањин Црне Горе, да има високу стричну спрему, радно искуство у трајању од пет година у оквиру те спреме, положен стручни испит за стечајног управника, да није кривично кажњаван за дјела по службеној дужности. У случају да му је суд или тужилаштво забранило обављање те дјелатности, лице не може бити стечајни управник“, казао је Ковачевић.

На питање на који начин ће бити уређен престанак лиценце за обављање посла стечајног управника, Ковачевић је казао да лиценца престаје да важи на захтјев привредног суда, на захтјев самог управника, односно престанком услова из члана 25 Закона који регулише именовање стечајног управника.

„У земљама у региону постоји дискреционо право судије да именује стечајног управника. Чак се поједини стечајни управници именују јер располажу посебним знањима која се не налази на листи. Ради се о предметима који имају специфичну тежину и за та знања ће бити потребна посебна едукација стечајних управника у наредном периоду, јер су предмети све сложенији“, казао је Ковачевић.

Јавна расправу о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о стечају ће трајати до 7. септембра, а округли сто у оквиру Јавне расправе биће одржан 6. септембра у просторијама Привредне коморе Црне Горе, са почетком у 10 часова.

Министарство економије позива све заинтересоване субјекте да учествују у јавној расправи, а своје коментаре, мишљења, примједбе и сугестије на Нацрт закона могу доставити Министарству економије у писаној форми, путем поште на адресу: Римски трг, број 46, 81000 Подгорица, или електронски на мејл адресу: рената.милутиновиц@мек.гов.ме током цијелог трајања јавне расправе.

Након завршетка јавне расправе, Министарство економије ће размотрити све коментаре, мишљења, примједбе и сугестије и сачинити Извјештај о спроведеној јавној расправи.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?