Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представници ТУБИТАК-а у посјети Министарству: Конкурс за суфинансирање научноистраживачких пројеката са Републиком Турском у септембру

Објављено: 23.07.2018. 21:10 Аутор: Министарство науке
Алпаслан Мете Караца, директор Одсјека за билатералну и мултилатералну сарадњу и Бурцу Каптан, савјетница за научне програме у Научно-технолошко и истраживачком савјету Републике Турске, боравили су данас у посјети Министарству науке. Тема састанка била је припрема текста новог Конкурса за суфинансирање научне и технолошке сарадње између Црне Горе и Републике Турске, а који је планиран да се објави у септембру ове године.

Предложени приоритети Конкурса су:

1. Напредни материјали
2. Енегрија
3. Пољопривредне науке
4. Информационо-комуникационе технологије
5. Медицина и здравље људи
6. Природне науке

Црногорским истраживачима ће бити омогућен рад у истраживачким центрима и институтима у Републици Турској, те коришћење савремених лабораторија и технологија.

Такође, конкурсом је предвиђен и значајан механизам усавршавања младих истраживача који подразумијева да се један дио истраживања, при изради магистарских теза и докторских дисертација, реализује управо у Републици Турској, као и објављивање заједничких научних радова у међународним научним часописима.

Током састанка представници ТУБИТАК-а и Министарства науке су размјенили информације о научној сарадњи и програмима који се реализују, са посебним фокусом на интернационализацију и сарадњу са привредом.

Подсјетимо, Споразум између Владе Црне Горе и Владе Републике Турске о научној и технолошкој сарадњи потписан у Анкари, 12. априла 2013. године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?