Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јаша Алфандари испраћен достојанственом комеморацијом

Објављено: 23.07.2018. 21:28 Аутор: ПР служба

mmpmmpУ Подгорици је данас одржана комеморација поводом смрти  Јаше Алфандарија, оснивача и предсједника Јеврејске заједнице Црне Горе. Министар Зенка је у име Владе Црне Горе и у своје име одао почаст господину Алфандарију за његов допринос укупној међувјерској синергији у Црној Гори. Поред министра Зенке, комеморацији је присуствовао и министар културе Александар Богдановић.

Господин Алфандари оснивач је прве Јеврејске заједнице у Црној Гори, септембра 2011. године. Годину  дана касније потписан је Уговор о уређењу односа од заједничког интереса између Владе Црне Горе и Јеврејске заједнице Црне Горе.  На тај начин јудаизам је признат као једна од званичних религија у држави Црној Гори, а Јеврејима у Црној Гори призната је пуна аутономија у регулисању вјерских и националних односа у складу са законом и Уговором.

Јеврејска заједница Црне Горе није бројчано велика, али је Јаша Алфандари, као њен оснивач и вођа, будући врстан познавалац историје и борац за очување укупног склада и суживота имао велики удио у  даљем развоју црногорског друштва у том правцу.

Министар Зенка рекао је да је одласком Јаше Алфандарија Црна Гора изгубила великог пријатеља и сарадника, те да ће Влада Црне Горе наставити конструктивно да изграђује односе између државе Црне Горе и Јеврејске заједнице Црне Горе  његовим стопама, настојећи да очува и даље унапријеђује заоставштину коју је господин Алфандари несебично оставио за собом.

Комеморацији су присуствовале бројне високе званице.

Министарство за људска и мањинска права

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?