Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Додатна подршка пољопривредним газдинствима за унапређење квалитета сировог млијека

Објављено: 24.07.2018. 19:00 Аутор: МПРР

У циљу даљег унапређења квалитета сировог млијека које се производи на црногорским фармама и боље тржишне позиције произвођача млијека, Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је додатни јавни позив за додјелу средстава бесповратне подршке за набавку адекватне опреме и хигијенских средстава.

Јавни позив за унапређење квалитета млијека који је реализован кроз Агробуџет за 2018. годину, у марту, због великог интересовања пољопривредних произвођача, затворен је двије седмице након објављивања, због утрошка средстава опредијељених кроз овај позив. Стога је Министарство одлучило да неискоришћена средства из ИПАРД лике 2 пројекта намијењена јачању прераде опредијели за ову намјену.

Кроз објављени четврти по реду ИПАРД лике 2 јавни позив пољопривредним произвођачима биће на располагању 500.000 € за унапређење хигијенских стандарда на фармама, с циљем да што више њих успије да произведе млијеко екстра класе, које одговара ЕУ стандардима. Тиме ће бити у могућности да остваре право и на максималне премије за млијеко, остваре већу додату вриједност и приходе.

Корисници подршке овог Јавног позива су пољопривредна газдинства уписана у Регистар пољопривредних газдинстава.

Корисници су пољопривредна газдинства која се:

  1. баве производњом млијека и млијеко предају регистрованим мљекарама и сирарама и/или
  2. Прерађују млијеко и производе мљечне производе на сопственом газдинству.

Минималан износ инвестиције је 1.000 € (са ПДВ-ом), а максималан 20.000 €. Подршка се даје у износу од 50% од прихватљивог трошка инвестиције. За младе фармере бесповратна подршка је већа, до 55 одсто инвестиције, а за пољопривредна газдинства која се налазе у планинским подручјима на надморској висини већој од 600 метара подршка износи до 60 одсто. Уколико се млади фармери налазе у таквим планинским подручјима добиће подршку у износу од 65 одсто инвестиције.

Све информације о процедурама набавки, критеријумима прихватљивости, потребној документацији, усаглашене су са Европском унијом и Свјетском банком, и налазе се у Оперативном приручнику за ИПАРД лике 2.4 Јавни позив који ће пољопривредницима такође бити доступан на сајту Министарства хттп://www.минпољ.гов.ме/рубрике/ИПАРД_лике_2.4/

Пољопривредни произвођачи могу аплицирати на овај позив до 21. септембра 2018. године. Ових дана почеће и инфо кампања, односно радионице, на којима ће пољопривредни произвођачи широм Црне Горе бити детаљно упознати са могућностима и условима за подршку.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?