Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић: Валоризоваћемо потенцијале Црвене стијене

Објављено: 25.07.2018. 00:36 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић данас је са представницима Народног музеја и Центра за конзервацију и археологију Црне Горе обишао археолоски локалитет Црвена стијена, који представља један од најзначајнијих праисторијских локалитета у Црној Гори, и потенцијално једно од најврједнијих археолошких налазишта на континенту. 

Тим поводом је констатован значај Црвене стијене и предочено да ниједан археолошки локалитет на територији Европе не посједује и не пружа овако широк спектар археолошких могућности, чиме ово културно добро испуњава критеријум јединствености и ријеткост у оквиру своје врсте. 

Министартсво културе је, у сарадњи са најважнијим црногорским институцијама из ове области и партнерима из иностранства, од 2012. године почело континуирано истраживање локалитета. 

Министар Богдановић је нагласио да као друштво у цјелости морамо бити свјесни чињенице да оваква израживања трају и по неколико деценија, али су зато резултати нешто са чиме ћемо се с правом поносити. 

“Посебну захвалност Министарство културе упућује Универзитету из Мичигена, на челу са проф. др Робертом Вејлоном, као и међународним експертима из Француске, Канаде, САД, Аргентине и Аустралије који су у сарадњи са Народним музејом и Центром за конзервацију и археологију дали значајан допринос да овај археолошки бисер постане доступан стручној јавности. Управо захваљујући постигнутој синергији и размјени знања и искустава наших и иностраних експерата већ данас можемо говорити о мјерљивим резултатима” оцијенио је министар Богдановић. 

Кроз пројекат: “Путеви континуитета” чији је носилац Министарство културе, а реализатор Народни музеј, до сада је обезбијеђено око 300.000 еура, за истразивања локалитета Црвена стијена. “Пројекат је значајно допринио истраживању локалитета, због чега су се стекли неопходни услови да се отпочне са другом фазом, једнако значајном, а то је процес туристицке валоризације локалитета. Црвена стијена је један од најзначајнијих културних симбола Црне Горе и Никшића, и у сарадњи са релевантним установама на локалном и националном нивоу урадићемо све неопходно да би се остварила ваљана промоција, у складу са савременим стандардма културног туризма,” истакао је Министар. 

По оцјенама присутних, локалитет Црвене стијене по свом историјском обиму, али и комплексности захтијева истраживања интердисциплинарног карактера, у којима учествују експерти различитих профила. Ангажовањем најбољих из области археологије из цијелог свијета створиће се неопходни предуслови и за младе археологе из Црне Горе да кроз процес едукације дођу до неопходних знања и искуства. 

Приликом посјете је оцијењено да се не смије заборавити ни едукативна димензија, због чега је Министарство културе са Црногорском академијом наука и умјетности започело сарадњу, како би се и Академија активно укључила у пројекат истраживања Црвене стијене. Као резултат ове добре сарадње до сада је објављена је монографија “Црвена Стијена у културном и еколошком контексту”, коју је приредио проф. др Роберт Вејлон, инострани члан ЦАНУ. 

Истраживања два важна археолошка локалитета, Дукље и Црвене стијене, те њихова промоција и адекватна валоризација приоритет су рада Министарства културе. “На територији Црне Горе посједујемо два археолошка налазишта која смо дужни да сачувамо од заборава и истражимо како бисмо открили бар дио богате историје овог подручја. Министарство културе ће и у наступајућем периоду, као и до сада пружити сву неопходну помоћ како би Црвена стијена не само као локалитет, већ и историјска ризница Црне Горе, Европе и свијета добила мјесто које јој припада. Вјерујем да смо на добром путу да планирано и реализујемо, што представља не само обавезу према нашој историји већ и дуг према нашој будућности.” саопштио је министар Богдановић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?