Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дерипаскина Централноевропска алуминијска компанија (ЦЕАЦ) не поштује одлуке више арбитражних трибунала

Објављено: 25.07.2018. 17:36 Аутор: Министарство економије
Централноевропска алуминијска компанија (ЦЕАЦ), у власништву Олега Дерипаске, упорно одбија да плати трошкове поступка и уговорне казне одређене у три одвојене арбитражне одлуке у корист државе Црне Горе, а у износу вец́ем од 1,5 милиона еура, чиме не поштује одлуке арбитражних трибунала којима је сам ЦЕАЦ упутио своје тужбене захтјеве.

ЦЕАЦ Холдингс Лимитед, компанији која је у потпуном власништву Олега Дерипаске, а који се недавно нашао на „Специјалној листи држављана и блокираних особа“ који су под санкцијама Канцеларије Министарства финансија САД-а за контролу стране имовине, одбијени су сви тужбени захтјеви у поступку против државе Црне Горе пред више међународних арбитражних трибунала.

Упркос учесталом клеветању Црне Горе у глобалним медијима од стране ЦЕАЦ-а, независни и непристрасни арбитражни трибунали, састављени од угледних стручњака, ставили су тачку на притужбе ЦЕАЦ-а да га је држава оштетила у вези са наводним инвестицијама у Комбинат алуминијума Подгорица.

Прво, у јавно доступној одлуци од 26. јула 2016. године, Међународни центар за рјешавање инвестиционих спорова (ИЦСИД) је потврдио да ЦЕАЦ нема право покретања скупе и захтјевне арбитраже и наложио ЦЕАЦ-у да надокнади Црној Гори око 900.000 еура трошкова.

Захтјев ЦЕАЦ-а за поништењем ове одлуке једногласно је одбацила Комисија, конституисана да саслуша случај поништења ЦЕАЦ-а, у јавно доступној одлуци од 1. маја 2018. Још једном, Црној Гори је досуђена надокнада трошкова у износу већем од 300.000 еура.

ЦЕАЦ, такође, није имао успјеха ни у одвојеној УНЦИТРАЛ арбитражи, покренутој сходно правилима Комисије Уједињених нација за међународно трговинско право, због наводних повреда Уговора о поравнању, који је склопио са Црном Гором 2009. године. Одлуком трибунала од 12. јануара 2017. године – о основаности захтјева – утврђено је да ЦЕАЦ није имао случај против Црне Горе. Штавише, трибунал је установио да је, уствари, ЦЕАЦ рутински кршио споразум са државом Црном Гором. Трибунал је додијелио преко 300.000 еура Црној Гори по основу уговорних казни.

До данашњег дана, чак и након више позива за поштовање налога трибунала, ЦЕАЦ једноставно одбија да плати трошкове и уговорне казне у корист државе Црне Горе. Идентичан став је заузела и Ен + Манагемент Лимитед, БВИ компанија и члан исте групе компанија као ЦЕАЦ. Ен + Манагемент гарантовала је плац́ање ЦЕАЦ-а, сходно одлуци Међународног центра за рјешавање инвестиционих спорова, у износу од 900.000 еура, чиме је навела Црну Гору да одложили извршење против ЦЕАЦ-а док је поступак поништења био у току. Сада када је фаза поништења завршена и ЦЕАЦ остао дужан да плати трошкове Црне Горе, ЦЕАЦ и Ен + Манагемент одбијају да испуне свој дио договора.

Црна Гора, међутим, нец́е сједјети скрштених руку пред таквим тактикама, већ ц́е се снажно борити свим расположивим правним средствима, при чему ће инсистирати да се ЦЕАЦ и Дерипаска, у потпуности придржавају својих обавеза плац́ања, сходно досадашњим релевантним одлукама трибунала.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?