Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Представљен Предлог Стратегије заштите од радона

Објављено: 25.07.2018. 20:45 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Предлог Стратегије заштите од радона са Акционим планом за период 2019 -2023. представљен је данас у Министарству одрживог развоја и туризма на јавној трибини са циљем размјене мишљења, упознавања са активностима и будућим захтјевима који проистичу из међународних стандарда, превасходно правне тековине Европске уније у овој области која се рефлектује и на овај документ.

„Питање успостављања система заштите од радона и превенције од негативног утицаја радона не израђује се и спроводи краткорочно већ представља дугорочан, вишедеценијски процес, а ми смо као одговорно друштво на вријеме почели да се бавимо овим питањем“, поручено је са данашње јавне трибине у оквиру Јавне расправе о Предлогу Стратегије заштите од радона са Акционим планом за период 2019 -2023.

Наташа Бјелица, самостална савјетница у Директорату за животну средину представила је предлог овог документа, истичући да је један од његових циљева да се смањи индивидуални ризик од радона подстицајним мјерама за ремедијацију и повећањем броја реализованих ремедијација.

Уз то, предвиђено је и формирање националне базе података о радону у Црној Гори као и формирање Националног координационог тијела, за које је које предложено да прати спровођење Стратегије.

Бјелица је истакла да је новим Законом о планирању простора и изградњи објеката, уведена основна превентивна грађевинска мјера заштите од радона. Она је такође навела да ће се унаприједити синергија спровођења политике енергетске ефикасности и заштите од радона кроз пројекте и прописе којима се подстиче енергетска ефикасност.

Тамара Ђуровић, руководитељка Дирекције за заштиту ваздуха и заштиту од буке у животној средини казала је да је увјерена да уз тим који је радио на стручној основи документа и све колеге и заинтересоване представнике који су присуствовали данашњој јавној трибини постоји довољно капацитета да се систем изгради баш онако како треба, у складу са европским захтјевима и што је много важније да се на прави начин заштите грађани Црне Горе од штетног дејства овог природног радиоактивног гаса.

Она је подсјетила да се Законом о заштити од јонизујућег зрачења и радијационој сигурности и подзаконским актима уређују заштита живота и здравља људи и заштита животне средине од штетног дјеловања јонизујућег зрачења, те да је Министарство одрживог развоја и туризма, у сарадњи са релевантним институцијама, израдило а Влада Црне Горе усвојила Стратегију о заштити од јонизујућег зрачења, радијационој сигурности и управљања радиоактивним отпадом са Акционим планом 2017-2021.

Ђуровић је поручила да је значајна али и одговорна улога свих нас јер смо дужни да континуирано радимо на спровођењу основног принципа заштите од јонизујућег зрачења, ради живота и здравља садашњих и будућих генерација. „Вјерујем да ће нови и захтјевнији стандарди увести нове обавезе али исто тако вјерујем да ће посебно мјесто имати и креативност пројектовања и изградње објеката, као и подстицај за стварање нових предузећа која ће се бавити мјерењима и ремедијацијом“, казала је Ђуровић.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?