Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана прес конференција Државне комисије за надзор над поступком ревизије музејског материјала и музејске документације ЈУ Народни музеј

Објављено: 25.07.2018. 22:39 Аутор: мку
Државна комисија за надзор над поступком ревизије музејског материјала и музејске документације ЈУ Народни музеј Црне Горе одржала је данас прес конференцију, на којој је представила први Извјештај о раду Комисије, која је формирана 1. фебруара 2018. године.
 
На конференцији су говорили предсједник Државне комисије Александар Чиликов, чланови Предраг Малбаша, Сенад Црновршанин и Силвана Радоњић и директорица Народног музеја Црне Горе Анастазија Мирановић.

“До сад смо имали 16 сједница, али је рано да се донесу дефинитивни закључци. Резултати досадашњег тромјесечног рада упућују на изузетно лоше стање музејске документације, односно музејског пословања у цјелости. Предлажемо доношење упутства за ревизију према одговарајућем правилнику, Постојећим правилником нијесу могли бити предвиђени сви проблеми са којима ће се суочавати Комисија за ревизију. Такође, нема ревизије музејских фондова без претходне ревизије музејске документације”, рекао је предсједник Комисије Чиликов. 

Предсједник Комисије Чиликов је истакао и да је “посебан проблем однос стручњака кустоса према збиркама у музејима, односно према правовременом ажурирању података и стручно-научној обради музејског материјала. Другим ријечима, читав низ комплексних проблема, који су присутни у области музејске документације у Народном музеју, указује на потребу њиховог објективног сагледавања и ургентног рјешавања на правилан начин”.

Најављено је и да ће, сходно закључцима Владе Црне Горе Министарство културе донијети упутство о ревизији музејског материјала и музејске документације.

Археолог Предраг Малбаша је истакао како је у Умјетничком музеју завршено око 99 одсто посла, као и да је у завршници припрема извјештаја.

Директорица Музеја Мирановић је нагласила да ће Народни музеј поступати сходно закључцима Владе Црне Горе и Државне комисије, упознала присутне да су већ покренуте активности у вези са правилним управљањем документацијом, као и да је у току тендер за санирање депоа Народног музеја.

Чланови Државне комисије су: др Александар Чиликов, предсједник; Виолета Вујисић, начелница Дирекције за унутрашњу контролу над заштитом тајних података, Министарство унутрашњих послова; Јелена Кривокапић, самостална савјетница ИИ у Кабинету министра, Министарство унутрашњих послова; Сенад Црновршанин, начелник Дирекције за нормативне послове и праћење прописа из области локалне самоуправе, Директорат за локалну самоуправу, Министарство јавне управе; Лидија Машановић, начелница Дирекције за ИПА и друге међународне пројекте, Министарство правде; Предраг Малбаша, дипл. археолог; Анђа Капичић, дипл. историчарка умјетности; Надежда Јабучанин, дипл. етнолог и Силвана Радоњић, дипл. правница.

Задатак Државне комисије је вршење надзора над поступком ревизије музејског материјала и музејске документације организационих јединица Народног музеја (Етнографски музеј, Умјетнички музеј, укључујући и Црногорску галерију умјетности "Миодраг Дадо Ђурић", Историјски музеј, укључујући и Музеј краља Николе, Његошев музеј, као и родне куће краља Николе И Његоша, на Његушима) и утврђивање стања, броја и вриједности музејског материјала.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?