Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Беранама: Разлике нијесу и неће бити препрека за реализацију развојних пројеката за добро свих грађана ове општине

Објављено: 26.07.2018. 18:02 Аутор: МПРР

Политичке разлике нијесу и неће бити препрека за реализацију пројеката за развој општине Беране и добро свих грађана те општине, оцијенио је потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић.

Приликом радне посјете Беранама, у оквиру праксе директне комуникације са локалним самоуправама, потпредсједник Симовић одржао је састанак са предсједником Општине Беране Драгославом Шћекићем.

То је била прилика да се разговара о реализацији развојних пројеката којима ће се, уз подршку Владе, одрживо валоризовати потенцијали Берана.

Истакнута је потреба партнерских активности у циљу креирања повољног пословног амбијента и подстицања предузетничких иницијатива, што ће допринијети отварању и развоју произвођачких погона, прије свега у областима прерађивачке индустрије, пољопривреде, енергетике, дрвне индустрије и туризма.

Такође, потпредсједник Симовић је указао да Влада веома интензивно ради на припреми читавог сета закона који ће допринијети бољој позицији локалних јавних финансија, отклањању већ одавно уочених баријера у реализацији пројеката који доприносе остварењу јавног интереса, успостављању јасно дефинисаних механизама приватно-јавног партнерства и преиспитивању бројних административних такси. Циљ свих ових промјена је стварање услова за убрзани раст економије и брже отварање већег броја нових радних мјеста.

Предсједник општине Беране изразио је захвалност на партнерској комуникацији са Владом у корист свих грађана Берана.

Шћекић је истакао да Беране имају значајне потенцијале у области пољопривреде, водних потенцијала, шумарства и дрвне индустрије, а које треба интензивније валоризовати. У том правцу, како је казао, значајна је подршка Владе.

Такође, Шћекић је оцијенио да је потребно и даље снажно радити на стварању и јачању предузетничког духа код становника ове општине. Шћекић је изразио и очекивање да ће настојања Владе да елиминише административне и друге баријере за реализацију пројеката значајних за развој локалне економије и квалитетније сервисирање потреба грађана, донијети нову перспективу Беранама.

Погон Агролужац - примјер мудре предузетничке иницијативе

MPRRMPRR

MPRRMPRR 

Симовић и Шћекић су обишли и производни погон у Беранама – „Агролужац“, који је корисник бесповратне подршке Министарства пољопривреде. Инвестиција – набавка технолошке линије за сушење шљива вриједности око 150 хиљада еура, подржана је од стране Министарства пољопривреде кроз ИПАРД лике за прераду, са бесповратних 65 хиљада еура

Линија за сушење шљива је инсталирана, а план је набавка и линије за производњу џема, ракије од шљиве и сока од јабуке. Компанија има и сопствени засад од више од пет хиљада садница шљива и значајне потребе за откупом. План инвеститора је да сушару стави у погон током овогодишње сезоне, а да са производњом џема крене у наредној години. Тржиште за пласман ових производа је обезбијеђено.

Потпредсједник Симовић је након обиласка и разговора са инвеститором изразио задовољство одрживим концептом пројекта. Посебан квалитет пројекта је перспектива која се отвара за кооперанте, што ће, како је казао Симовић, подстаћи развој пољопривредних газдинстава која се баве производњом шљива и другог воћа. Овај пројекат, како је оцијенио, треба да буде подстицај и за развој сличних предзетничких иницијатива у Беранама.    


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја              


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?