Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јавни позив за учешће у Програму подршке развоју занатства за 2018. годину

Објављено: 27.07.2018. 13:09 Аутор: м
Министарство економије расписује

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ПОДРШКЕ РАЗВОЈУ ЗАНАТСТВА ЗА 2018. ГОДИНУ
- Пројекат финансијске подршке предузетницима и привредним друштвима 
која обављају занатску дјелатност

Циљ овог Програма је да обезбиједи промоцију црногорских заната кроз пружање финансијске подршке предузетницима и привредним друштвима која обављају занатску дјелатност (у даљем тексту: занатлије), у смислу подстицања и омогућавања организације и учествовања на домаћим и међународним сајмовима и манифестацијама.
Кроз Програм финансијске подршке за занатлије може се одобрити финансијска помоћ за сљедеће активности:

И Учешће на домаћим и међународним привредним сајмовима:

- организација индивидуалног штанда

- организација заједничког штанда

ИИ Израда промотивног материјала:  

- брошуре,

- каталози, 

- израда промотивног видео и ДВД материјала, презентације

Оправдани трошкови:

- Трошкови изнајмљивања простора

- Дизајн и изградња штанда

Оправдани трошкови:

- Трошкови дизајна, фотографије, превода, илустрације, трошкови штампе, трошкови видео и ДВД продукције, презентације


Финансијски оквир: Занатлије могу остварити право на финансијску помоћ до 50% оправданих трошкова, односно до 3.000 € без ПДВ-а по апликанту, за учешће на међународном сајму, док ће се износ до 2.000 € без ПДВ-а додјељивати за учешће на домаћем сајму. За активности које се односе на дизајн и штампање промотивног материјала, износ бесповратних средстава који може бити додијељен занатлијама је 50% оправданих трошкова, односно до 2.000 € без ПДВ-а по апликанту.
Занатлија је у обавези да финансира трошкове за реализацију активности у висини од 100%, и након завршетка активности тражи повраћај у висини до 50% оправданих трошкова, без ПДВ-а. Преосталих 50% трошкова треба да буде покривено из сопствених извора подносиоца пријаве.
Укупан Буџет опредијељен за реализацију Програма подршке развоју занатства за 2018. годину је 30.000 €.

Услови за учешће у Програму: Право учешћа у Програму подршке развоју занатства за 2018. годину имају занатлије које су регистроване у складу са Законом о привредним друштвима ("Сл. лист РЦГ", бр. 06/02, 36/11) у Централном регистру привредних субјеката и које су уписане у регистар занатлија код ЈУ Занатска комора, односно предузетници и привредна друштва у складу са Законом о занатству, којима је претежна дјелатност обављање једноставног или сложеног заната, а све у складу са Одлуком о утврђивању заната, дјелатности сличних занату и листе једноставних и сложених заната, и која:
- имају сједиште на територији Црне Горе, 
- обављају занатску дјелатност најмање једну годину,
- да су регистровани у Централном регистру привредних субјеката,
- да су регистровани код ЈУ Занатска комора,
- послују 100% у приватном власништву,
- нијесу имали губитке у пословању у посљедњој финансијској години,
- редовно извршавају обавезе плаћања пореза и доприноса.

Критеријуми који ће се користити за оцјењивање пријава:
- период обављања занатске дјелатности,
- дјелатност,
- остварена признања на сајмовима и изложбама,
- сертификати за обављање дјелатности,
- степен развијености општине у којој је занатлија регистрован,
- додатни бодови - учешће жена и младих у власништву. 

Потребна документација за учешће у Програму

Занатлије које испуњавају услове Програма у обавези су да за додјелу финансијске подршке у оквиру Програма поднесу сљедећу документацију:

- Попуњени Пријавни образац (Формулар 1),

- Потписане и овјерене Изјаве о прихватању услова Програма, коришћењу средстава из других извора као и Изјаву у случају заједничког наступа на сајму (Формулар 2, 3 и 4),

- Биланс стања, Биланс успјеха и статистички анекс за 2017. годину (изузев за апликанте који нису у обавези да састављају финансијске извјештаје),

- Доказ о оствареним признањима на сајмовима и изложбама,

- Сертификати за обављање дјелатности,

- Документација којом се потврђује реализација активности за коју се подноси захтјев за рефундацију у оквиру Програма (потврда од сајма о закупу простора, фотокопија или фотографије дизајна штанда, примјерак промотивног материјала и сл.),

- Извод из банке о плаћеним трошковима и остали докази који су релевантни за процјену оправданости реализације активности (копија картона депонованих потписа, фактуре, уговори, цјеновници, СWИФТ, извјештаји и сл.).

Друга потребна документација која се односи на извод из ЦРПС-а, доказ о регистрацији код ЈУ Занатска комора као и потврда о плаћеним порезима и доприносима, Министарство економије ће обезбиједити по службеној дужности.


Напомена: Финансијска помоћ ће се додијелити сходно редосљеду оцијењених пријава са ранг листе, док се не утроше расположива средства од 30.000 €. У оквиру програма за рефундацију трошкова за 2018. годину може се аплицирати за активности које су реализоване у периоду од расписивања Јавног позива до 1. децембра 2018. године. 
Занатлија може поднијети један захтјев за додјелу финансијске помоћи и то за једну од двије понуђене активности.
Пријаве не могу подносити новооснована привредна друштва и привредна друштва у потешкоћама.

ПОЗИВ ЈЕ ОТВОРЕН ДО 1. ДЕЦЕМБРА 2018. ГОДИНЕ (ДО 15:00х).


Пријавна документација за учешће у Програму подршке развоју занатства за 2018. годину са детаљним информацијама о намјени, условима и критеријумима, процедурама спровођења Програма, може се преузети у Министарству економије, Директорат за индустрију и трансформацију, Римски трг 46, 81000 Подгорица, ИИИ спрат, канцеларије број 7 и 8, као и на web страници хттп://www.мек.гов.ме/библиотека/огласи

Попуњени пријавни образац и пратећа документација у 3 примјерка у затвореној коверти (један оригинал или копија овјерена од стране суда или нотара и двије копије), предају се лично на архиву Министарства економије или препорученом поштом на адресу: „Министарство економије, Римски трг 46, 81000 Подгорица“. У разматрање ће се узети само комплетне и благовремено поднијете пријаве. 

Неопходне додатне информације и стручна помоћ могу се добити у просторијама Министарства економије, Директорат за индустрију и трансформацију, радним данима у периоду од 08-11х, или на бројеве телефона: 020/482-252 и 234-397.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?