Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада усвојила Стратегију развоја микро, малих и средњих предузећа

Објављено: 27.07.2018. 17:25 Аутор: Министарство економије
Развој предузетничког друштва, отварање нових радних мјеста и смањење незапослености, уравнотеженији регионални развој, неки су од очекиваних ефеката Стратегије развоја микро, малих и средњих предузећа (ММСП) у Црној Гори за период 2018-2022. године, коју је Влада усвојила на јучерашњој сједници.

Генерални директор за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима у Министарству економије Радосав Бабић казао је на конференцији за медије да Стратегија развоја ММСП дефинисе будући развој и усмјерење Владе Црне Горе у креирању позитивног пословног амбијента и програма за подршку предузећима.

„Кроз Стратегију смо дефинисали пет стратешких циљева, који даље дефинишу оперативне циљеве и мјере за унапређење конкурентности ММСП у средњорочном периоду:
•унапређење пословног амбијента
•унапређење приступа изворима финансирања
•предузетничке компетенције, знање и вјештине – усклађеност са потребама тржишта рада
•јачање конкурентности и иновативности ММСП
•промоција предузетништва младих, жена и социјалног предузетништва“, казао је Бабић.

За остварење стратеских циљева, како је додао, дефинисано је више од 210 појединачних активности у оквиру Оквирног акционог плана.

„Спроведена политика из овог акта донијеће најзначије ефекте за пословање ММСП, који се, између осталог, огледају у унапређењу пословног амбијента скраћивањем административних процедура и трошкова, обезбјеђивању доступности и расположивост финансијских средстава кроз кредите и факторинг и слично, затим јачању конкурентности ММСП кроз подстицање извоза и иновативности, унапређењу инфраструктуре за пословање почетника у бизнису (инкубатора), финансијске подршке за почетнике, жене, младе, социјално предузетништво, итд.“, казао је Бабић.

О важности сектора ММСП, према његовим ријечима, говоре и статистички подаци који показују тенденцију раста, посматрано по броју предузећа и запослених.

„Број ММСП у 2017. години, према подацима Пореске управе износио је 26.755, што је повећање од чал 44% у односу на 2011. годину, док микро предузећа чине 90% од укупног броја предузећа“, казао је Бабић.

Како је Министарство економије креатор политике за развој предузетништва, оно ће бити надлежно за координацију спровођења дефинисаних активности из Оквирног Акционог плана, а значајну подршку пружаће и Савјет за ММСП који ће се формирати у предстојећем периоду.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?